EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК с мерки срещу смъртността на пчелите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с мерки срещу смъртността на пчелите

mail15:40 | 06.12.2010прегледи 651 коментарикоментари 0


Европейската комисия е разтревожена от нарастващата смъртност сред пчелите и обяви днес поредица от мерки за опазване на тяхното здраве.
Сред тях са определяне на специална европейска референтна лаборатория за изследване на болестите по пчелите и здравето на пчелните колонии, изпълнение на пилотна програма за установяване на мащабите на пчелната смъртност в Европейския съюз, обучение на специалисти, разработване на нови ветеринарни лекарства.
Европейската комисия предлага също да се увеличат с една четвърт средствата през финансовия период 2007-2013 година, отпускани за финансиране на национални програми за опазване на пчелните популации.
До момента експертите изобщо не са наясно какво точно предизвиква засилената смъртност сред пчелите не само в европейските стани, но и в други като САЩ. Все пак се приема, че това е резултат от комбинация между появата на нови вируси и вредни за пчелите насекоми, както и климатичните промени. Не е ясно също каква е пчелната смъртност в различните региони на Европейския съюз, но е известно, че в някои от тях са измрели над половината от пчелните колонии.
Защитата на пчелното здраве е от много голямо значение за Европейския съюз, като се има предвид огромната полза на пчелите. Необходими са нови мерки, включително в помощ на пчеларите в тяхното търсене на възможности за опазване на пчелите, заяви комисар Джон Дали, който отговаря за здравеопазването и защитата на потребителите.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg