EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Повече пари за пчеларите след 2013 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече пари за пчеларите след 2013 г.

mail15:15 | 25.11.2010прегледи 750 коментарикоментари 0


Смъртността на пчелите в Европа се увеличава, а броят на пчеларите намалява, което на свой ред може да окаже сериозно влияние върху производството на храни, тъй като повечето растения и посеви зависят от пчелното опрашване. Затова Европарламентът настоява ЕС да увеличи подкрепата за пчеларския сектор при следващото преразглеждане на селскостопанската политика, съобщи за БТА пресцентърът на Европарламента.

 

Имайки в предвид, че 76 на сто от производството на храни и 84 на сто от растителните видове са зависими от пчелно опрашване, Парламентът одобри днес, 25 ноември, резолюция, която призовава Европейската комисия да увеличи помощта за пчеларския сектор в общата селскостопанска политика (ОСП) след 2013 година, като преразгледа законодателството и увеличи финансовата подкрепа, както и инвестициите в научни изследвания.
ЕП препоръчва в резолюцията засилени правила за етикетиране и контрол, допълнителни изследвания за смъртността сред пчелите и включването на техните заболявания във ветеринарната политика на ЕС.
Депутатите също така призоваха Европейската комисия да подготви план за действие във връзка със смъртността сред пчелите, който да включва благоприятни за опрашителите селскостопански практики и да запази и подобри съществуващите програми за подкрепа, които изтичат през 2012 година.

Промяна в етикетирането с цел гарантиране на качеството

Близо 40 процента от европейския пазар на пчелен мед зависи от вноса и Парламентът иска промяна на правилата за етикетиране относно страната на произход, така че да се предотврати заблуждаващата информация за потребителите, по-специално в случаи на смесване на мед, произведен в ЕС и извън ЕС.
Необходима е хармонизация на мерките за граничен контрол, тъй като вносът на нискокачествен мед, фалшификатите и заместителите водят до изкривяване на пазара и упражняват непрестанен натиск върху цените и качеството на продукта, заявяват депутатите.
Освен това, всички преработени продукти, които се рекламират или обозначават като съдържащи мед, имат право на това само ако поне 50 на сто от съдържанието на захар се дължи на мед, допълват членовете на ЕП.

По-ефективен контрол над заболяванията на пчелите

Ветеринарната политика на ЕС трябва да бъде модифицирана така, че да вземе предвид смъртността сред пчелите, например посредством ефективен контрол над заболявания, сред които акара Вароа. В допълнение, достъпът до ветеринарна медицина на територията на целия ЕС трябва да бъде подобрен посредством субсидии.

Независими изследвания с цел информиране на обществеността

В заключение резолюцията призовава Комисията да подкрепи независимо изследване на смъртността сред пчелите и да гарантира, че всякаква информация за въздействието на генномодифицирани култури и пестициди върху околната среда и конкретни видове ще бъде оповестена публично. Парламентът предлага също промяна на правилата за пестицидите и продуктите за растителна защита с цел оценка на риска за пчелите от подобни продукти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039