EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК разследва Холандия заради БГ работници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК разследва Холандия заради БГ работници

mail17:50 | 04.07.2011прегледи 630 коментарикоментари 0


Според ново законодателство от 1 юли 2011 г. граждани на България и Румъния, както и на страни извън ЕС, ще получават разрешителни за работа в Холандия  само в изключителни случаи. Тези нови дискриминационни мерки провокираха българския евродепутат Илиана Иванова да сигнализира Европейската комисия за  проблема, съобщи българската пресслужба на ЕНП в Европейския парламент.
Комисията има няколко седмици на разположение да се произнесе на зададения на 1 юли писмен въпрос от българския представител в Европарламента, като се очаква да проведе сериозно разследване на новите рестриктивни изисквания.
"Дискриминацията на базата на националност е недопустима в ЕС и Комисията трябва да защитава европейските граждани с всички необходими средства. Според присъединителните ни договори Холандия има правното основание да налага преходни периоди за свободното движение на наши работници, но в същото време трябва да разграничава ясно българите от имигрантите от трети страни", коментира Илиана Иванова. "ЕК трябва да се произнесе дали има формално нарушение на европейското законодателство. Без значение от констатациите на чиновниците обаче, ЕС трябва да гарантира, че български граждани не се третират като втора категория хора и всичките им социални и трудови права са спазени", допълни представителят на ЕНП/ГЕРБ, като добави, че разчита на подкрепата на представителите на всички политически сили в Европейския парламент за успеха на кампанията за премахване на ограниченията за български работници. Само преди няколко дни, на 18 юни, ЕК започна обществено допитване за свободното движение на работници в ЕС, което цели да събере информация за проблемите и дискриминацията, която срещат европейците, търсейки работа в други страни от ЕС. С тази процедура еврокомисията има за цел да оцени ситуацията, да идентифицира основните пречки и да направи принципа на свободно движение и равно третиране на работниците реалност във всекидневния живот на хората. Освен физически лица, в консултациите могат да участват и национални, регионални и местни власти, синдикати, работодатели, неправителствени организации и други заинтересовани страни, се допълва в съобщението.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg