EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК одобри финансиране на проект в Поморие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК одобри финансиране на проект в Поморие

mail17:08 | 20.03.2023прегледи 1664 коментарикоментари 0


Програма LIFE на Европейската комисия (ЕК) одобри за финансиране внесеното от Община Поморие предложение за реализиране на проект "Холистичен подход в управлението на отпадъците при прехода към кръгова икономика", съобщиха от общинската администрация. Като част от дейностите по него предстоят публични обсъждания с бизнеса и гражданите за съгласуване на промяната на системата за управление на отпадъците, която се състои и в промяна в приложимите наредби, включително и за местните данъци и такси.

Ще се създаде и цялостна информационна система за управление на отпадъците с цел изпълнение на мерки и инвестиции за преминаване към подход използван в редица западни страни, а именно "Плащаш колкото изхвърляш". Както БТА съобщи, идеята на проекта е разработване и частичното прилагане на иновативна схема за управление на отпадъците, чрез практика разработената и изпълнявана в град Парма, Италия. Проектът ще е с продължителност около 3 години.

Сред основните дейности е изготвянето на анализи на съществуващата организация на сметосъбирането в община Поморие, статистика за честота на предоставяне на услугите, анализ на съществуващите съоръжения и др. Тези анализи ще се осъществят под ръководството на Габриел Фоли от Парма, партньор по проекта, уточниха от Община Поморие в съобщение до медиите. 

С внедряване на кръгови системи за управление на битовите отпадъци се цели да намаляване на количеството депонирани отпадъци и увеличаване на количеството на разделно събраните за рециклиране. Интегрираната ITC платформа за управление на отпадъците включва отчитане честотата на вдигане и вида на всеки зачислен в платформата контейнер/кофа, оборудвани с RFID таг/етикет, предаване в реално време на GPS позиция на сметосъбиращия камион и др.

Припомняме, че инициативата на Поморие вече получи подкрепата на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Асоциация на еколозите от общините в България (АСЕКОБ) и Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), а проектът ще се изпълнява съвместно с четири партньори, три от които от България и един от Италия. Очаква се поканата за официално подписване на договора за финансиране да бъде изпратена до Община Поморие през месец юни 2023 г. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg