EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК иска още ограничения в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК иска още ограничения в Гърция

mail12:38 | 19.10.2010прегледи 379 коментарикоментари 0


Европейската комисия приветства решимостта на гръцкото правителство драстично да намали бюджетния дефицит и да постигне целите си, но едновременно с това смята, че ако европейската статистическа служба (Евростат) коригира нагоре дефицита и дълга на страната, ще са нужни допълнителни рестриктивни мерки за стабилизиране на гръцката икономика,  съобщават гръцките медии.
Еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен вчера заяви, че Гърция може би ще трябва да въведе допълнителни мерки за затягане на бюджетната дисциплина, за да изпълни целите за намаляване на дефицита през 2011 г. Той не изключи да бъде удължен до 15 ноември срокът на извършваните от Евростат проверки на гръцките статистически данни за икономиката на страната. 
Очакванията са Евростат да стигне до заключението, че бюджетният дефицит на Гърция за 2009 г. е доста над 15 на сто и малко под 16 на сто от БВП на страната в сравнение с 13,7 на сто, колкото е предвидено в меморандума, подписан от страната с ЕС и МВФ във връзка с предоставения й пакет от заеми на стойност 110 млрд. евро, което ще наложи взимането на допълнителни бюджетни ограничения.        
Оли Рен припомни, че при мисия в Гърция през септември Евростат установи, че вероятно ще има повишаване на прогнозите за дълга и дефицита. Той каза още, че целите за бюджета за 2011 ще останат непроменени и че това може да наложи допълнителни мерки за затягане на бюджетната дисциплина.
Още през април Евростат изрази съмнения към данните за дълга и дефицита, предоставени от Гърция. Според Евростат дефицитът за 2009 г., възлизащ на 13,6 на сто от брутния вътрешен продукт, може би ще трябва да се увеличи с около 0,4 процентни пункта, след като се включат загубите на някои държавни компании, сред които са железниците.
В началото на октомври Европейската комисия обяви, че Евростат ще коригира нагоре данните за дефицита и дълга на Гърция за периода 2006-2009 г.
От своя страна, ръководителят на Еврогрупата /финансовите министри от еврозоната/ Жан-Клод Юнкер заяви, че преразглеждането на дефицита и дълга към повишение не произтича от нарушения и пропуски, допуснати от гръцкото правителство, а е  резултат от "прекатегоризация" на  разходите в държавния сектор на Гърция.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158