EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК- новости при обществените поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК- новости при обществените поръчки

mail11:10 | 22.03.2012прегледи 761 коментарикоментари 0


Европейският съюз ще може да блокира опитите на компании от страни извън ЕС да участват в търгове за обществени поръчки, ако европейските компании продължават да срещат трудности при подобни търгове в чужбина, обяви днес Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.
Най-вече европейските софтуерни компании се оплакват, че се възпрепятства участието им в търгове за обществени поръчки в Китай, а ЕК е обезпокоена и от американски закони, облагодетелстващи местните компании. Като мярка срещу подобни действия, които определя като "нелоялна конкуренция", ЕК оповести предложения, които биха могли да доведат до големи изменения в сферата на обществените поръчки. Според предложението европейските власти ще могат да блокират участието на чуждестранни компании в търгове за договори над 5 млн. евро, ако има доказателства, че в чужбина европейските компании редовно биват пренебрегвани от чуждестранните органи.
Предложенията, които бяха направени, изглежда са насочени най-вече към Китай, чиито компании получават големи обществени поръчки в Европа, отбелязва Асошиейтед прес. В същото време обаче големи договори за обществени поръчки в Китай остават "резервирани" предимно за местни компании, твърди ЕС. ЕС се надява да получи отстъпки и от други страни с нововъзникваща пазарна икономика, а в по-малка степен и от САЩ и Япония, които вече отвориха достъпа до някои търгове за
обществени договори за европейски компании. Брюксел посочва, че иска да използва новите инструменти, най-вече за да притисне третите страни да дадат на европейските предприемачи равен достъп до пазарите си на обществени поръчки, което би могло да доведе до създаване на 180 000 работни места в Европа. Новите мерки, които трябва да бъдат одобрени от страните членки и от Европейския парламент, обаче могат да бъдат определени и като протекционистки, отбелязва АП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg