EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Едночасови турове "На гости на Тунджа"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Едночасови турове "На гости на Тунджа"

mail13:09 | 29.02.2024прегледи 689 коментарикоментари 0


Земеделци и пчелари в община Тунджа отварят вратите на стопанствата си за посетители на всякаква възраст. Иновативната инициатива "На гости на Тунджа" е на общинското ръководство и местни производители, разказва кметът Станчо Ставрев. Според него тя е за всички, които искат да прекарат пълноценно време, близо до земята и корените си, но най-вече за децата.

Турове първоначално ще има в четири ферми - зеленчуковите стопанства "Петрови" в с. Гълъбинци и "NorDig farm" в с. Ханово, както и пчелните ферми "Аврамови" в с. Робово и "Сивкови" в подножието на Манастирските възвишения. Впоследствие обхватът на туровете ще се разширява и със занаятчии - майстори на кукерски маски, цървули и т. н., разказва още кметът.

В рамките на един час гостите ще могат да се запознаят отблизо с фермерството по занимателен и любопитен начин, да вкусят чиста продукция. Организираните посещения ще са срещу заплащане, за да се подпомогнат местните производители. За група до 15 души - 200 лева, за до 30 души - 300 лева. Координацията ще прави Община Тунджа, допълва кметът.

От една страна идеята е с образователна цел за децата, а от друга цели да популяризира местното производство. "На гости на Тунджа" е насочена към учебни, детски и социални заведения, неформални групи от деца и родители, както и туристи, посочва кметът на община Тунджа.

"Интересното е, че посетителите не просто ще наблюдават, а ще участват пряко в обичайните земеделски дейности. Накрая ще дегустират плодовете на труда на земеделците", обяснява Станчо Ставрев. Инициативата има и по-амбициозна цел. "Община Тунджа се стреми да презентира населените си места като алтернатива за млади семейства, които са решили да отглеждат децата си близо до земята и традициите. Да дадем импулс на млади хора, които са на крачка към българското, към тунджанското село", допълва той.

Родопчанка и старозагорец избират да живеят в тунджанското село Гълъбинци, където отглеждат 15 дка със зеленчуци и плодове 

Инициативата се оказва, че не е нова за родопчанката Десислава и съпруга ѝ Петър, който е от Стара Загора. Семейството с три деца всъщност посреща малки и големи в стопанството си от две години, разказва тя. Показват им нагледно пътя от семката до плода, от разсада до зеленчука на трапезата.

Избрали за свой дом тунджанското село Гълъбинци. Занимават се там активно със земеделие, използвайки екологично чисти практики. Отглеждат 15 дка със зеленчуци и плодове в оранжерии, на полето и в градини. Какво да очакват гостите им, разказва фермерката.

"Може да си наберат, да засаждат с нас, да си правят семена. По-възрастните знаят, но децата не - да пипнат семката, да я сложат, да видят как се прави. Има страхотен интерес, идват хора отвсякъде. Интересно им е, защото българското производство сякаш изчезна", смята Десислава.

Обиколката започва от оранжерията за разсад. Продължава с разказ и демонстрации за целия процес, запознаване с отглежданите видове подправки и цветя в стопанството. А всеки може да си купи свежи зеленчуци и плодове от "свободния магазин", без продавач, само с теглилка и кутия за пари.

Десислава и съпругът ѝ "довели" още 15 млади семейства в село Гълъбинци. Запалили ги по земеделието. Създали си сплотена малка общност и са щастливи да отглеждат децата си близо до земята и изконните български традиции, разказва още тя.

"Всички семейства сме с по три-четири деца. Най-малко с две, с по-малко не приемаме", шегува се Десислава. Ние просто се опитваме да съживим самото село. Правим и ресторант "от фермата до трапезата" с произвежданата от нас продукция, който ще отвори скоро в селото, допълва тя.

От два сглобени обратно кошера до пчелна ферма с модерни технологии и над 120 кошера 

В туровете "На гости на Тунджа" може да се посети и пчелната ферма в тунджанско селце Робово, което е с около 150 жители. Там гостите посреща Здравко Аврамов - от десет години пчелар, а отскоро и кмет на селото.

Захванал се с пчеларството почти като на шега през 2014 г. Първите си два кошера сглобил обратно, разказва с усмивка кметът-пчелар. "Моята съпруга ми подари за 14 февруари два кошера. Дотогава не знаех какво представлява даже кошерът", допълва той.

Днес вече е навътре в тънкостите на пчеларството и отглежда 125 кошера, участва с продукция в изложения и фестивали в страната. Освен мед, добива пчелен прашец и клеева тинктура. Произвежда и различни вкусни изкушения с мед в бурканчета, а отскоро и восъчни свещи.

"Преди да се захвана с пчеларство се занимавах с дълги години с търговия. Човек трябва да се усети в един момент и да търси спокойствието. Аз го намерих в самото пчеларство", казва още Здравко Аврамов.

Пчелите отглежда в чист район, в който няма интензивно земеделие и пръскания за обработка на културите. Често му гостуват деца и ученици. Показва им първо пчелина, структурата на пчелното семейство, а после и процеса за ваденето на меда, разказва още той.

От Дания до фермата за регенеративно земеделие в тунджанското село Ханово

Младите фермери Ива и Георги Събев се завръщат в България в началото на миналата година. В тунджанското село Ханово осъществяват една своя мечта - да създадат фермата за регенеративно земеделие и чиста храна "NorDig farm".

Иначе в Дания той е професионален шеф-готвач в ресторанти със звезди "Мишлен", а тя по професия е ландшафтен архитект. Нашите професии са много различни, но общото, което ни свързва, е начинът, по който обичаме и разбираме природата. Знаем как да създадем най-добрата храна - от поникването на семето до истинското преживяване на вкуса, разказват Ива и Георги.

Зеленчуците в Ханово отглеждат по специална технология, щадяща почвата - без оран, обработки, фрезоване. За пестициди и химични торове и дума пък не може да става, разказва Георги. Отглеждат само сезонни зеленчуци, а местният климат позволява. "Много хора, като ни питат, какво гледате, аз казвам, че се грижим добре за микроорганизмите в почвата", обяснява той.

За малките си посетители са подготвили опитно поле, ще им показват как се прави компост и най-важното - ще се забавляват, обещават младите фермери в Ханово.

Мед и пчелни продукти от подножието на Манастирските възвишения

В подножието на Манастирските възвишения в Тунджанско се намират и пчелините на медена ферма "Сивкови". Диана и Пламен я създават през 2013 г. Първоначално като хоби, а впоследствие като начин на живот. От три години отглеждат и шафран.

"Започнахме с пет кошера. В началото се учехме от приятели, познати, никой в семействата и на двама ни не се е занимавал с пчеларство. Оказа се доста интересно. Искаше много четене в началото", разказва Диана.

Дори и загубите не ги отказват. През 2016 г. голяма част от пчелите им измират. "Тогава бяхме стигнали до 70 кошера и изведнъж, на пролет, се оказахме с 20. Беше много голям шок, но започнахме наново", спомня си за трудностите Диана, която е юрист по образование.

Сега отново имат 70 кошера. "Смятаме, че тази бройка ни е оптимална към момента, защото сега имаме и второ дете, което още е бебе, на годинка", допълва тя. От 2020 г. развиват подвижно пчеларство. 

"Нашият пчелин се намира в гората. Там освен, че няма интензивно земеделие, няма и толкова разнообразна паша за пчелите. Ние закупихме платформи и ремаркета, местим всички кошери, в зависимост къде има цъфтяща растителност в сезона", обяснява Диана.

Досега не са им гостували във фермата, но с радост ще посрещат посетители в инициативата "На гости на Тунджа", категорична е тя. Обещават да ги запознаят с работата по самите кошери, подвижното пчеларство и интересни истории за пътя на меда до трапезата.

"Мисля си, че на децата ще им е интересно и за историята на пчеларство. Да видят как пчелата първо е живеела в хралупа в дървото. Ще им разкажем как човекът започва да се занимава с пчеларство", планира Диана.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161