EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Единна карта за пътуване София-Перник?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Единна карта за пътуване София-Перник?

mail12:45 | 07.05.2013прегледи 906 коментарикоментари 0


Eдинна карта за пътуване между Перник и София, включваща и частичен градски транспорт в столицата, искат жители на Перник. Обсъждаме два варианта: влак-метро и автобус-трамвай, уточни пред БТА заместник-кметът на община Перник Станислав Владимиров. Предложението обаче все още не е поставено официално на вниманието на Столична община.
Ежедневно около 20 000 души преминават почти 30-километровото разстояние между Перник и София. Към тях се добавят и няколко стотин радомирци, които също са намерили препитание в отстоящата на 42 км столица.

Заради близостта до София в Перник се заселват пришълци от цялата страна

Заради близостта до София в Перник продължават да се заселват пришълци от цялата страна, които са намерили препитание в столицата. Те избират миньорския град заради по-ниските цени на имотите и наемите спрямо София и с ясното съзнание, че ежедневно ще пътуват до работното си място, твърдят от общинската администрация.
Перник все повече се оформя като предградие на София и затова се нуждае от удобни транспортни връзки, коментира Станислав Владимиров. В замяна градът се стреми да създаде
много по-добри условия за прекарване на свободното време, отбеляза той.
Двулентова железопътна линия до столицата е отколешна мечта на перничани. Тя е на път да бъде осъществена през следващия програмен период 2014-2020 г. с помощта на  Оперативна програма "Транспорт", каза Станислав Владимиров. Перничани се надяват да бъде съживен проектът за крайградската зона на София, чиято крайна точка на югозапад е Радомир. Проектът датира от 2007 г. и е на национална компания "Железопътна инфраструктура" и Столична община, уточни бившият областен управител на Перник Иван Димитров. Съгласно този проект бързи електрифицирани влакове трябва да превозват на 40 минути пътниците по линията София-Перник. Интервалът е фиксиран след проучване, направено сред пътуващите студенти, ученици и работещи жители на Перник.
През 2006 г. бе одобрено и изграждането на нова жп спирка в София "Вардар", осигуряваща по-бърз достъп до столичния град на потока от Югозападна България. Новата спирка трябваше да влезе в експлоатация през май 2009 г. След протести на живеещи в кв. "Гевгелийски" столичани пускът й бе спрян.

Трябва да се изгради единна стратегия на градовете около столицата

Необходимо е да се изгради единна стратегия на градовете, разположени около София, смята Станислав Владимиров. Перник вече е направил стъпка в посока на европейска интеграция с подобни градове-сателити, присъединявайки се към мрежа от градове в агломерацията на
европейските столици. Градът партнира на Нака /Швеция/, Луреш /Португалия/, Хетафе /Испания/, Норт Даун /Северна Ирландия/ и Балеруп /Дания/.

С подписването на меморандум за съвместна работа и подготовка на кандидатурата "София и Югозападен регион - европейска столица на културата 2019 г." преди дни, взаимоотношенията между София и Перник навлязоха в нова фаза. Полага се началото на уникално сътрудничество, което ще доведе до преодоляване на различията между общините и до създаване на устойчива културна стратегия за целия Югозападен регион, заявиха при подписване на документа кметовете на Благоевград, Перник,София и Кюстендил. Перник очаква управниците на четирите общини, които са си обещали да посрещнат заедно изгрева на първото юлско утро на средновековната крепост "Кракра".

 

 


Тагове: Перник, карта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg