EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Египет след протестите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Египет след протестите

mail12:50 | 15.02.2011прегледи 977 коментарикоментари 0


Рийд Стивънсън, Ройтерс
Египетският Висш военен съвет, който пое управлението на страната, след като президентът Хосни Мубарак бе начело 30 години, е изправен пред едно плашещо предизвикателство да стабилизира икономиката след 18 дни на протести, които могат да отслабят наполовина растежа тази година и изнервиха регулаторите, когато става дума за повторното отваряне на фондовите пазари.
В краткосрочен план анализаторите се надяват да има плавен преход към демокрация и да спре изтичането на капитали, което достигна 1 милиард долара на ден в разгара на бунта.
Много инвеститори освен това са оптимистично настроени за по-общите промени за бизнеса и политиката, които могат да последват при едно свободно избрано правителство. Изгледите за промяна на курса в краткосрочен план обаче са малки.
"В областта на икономиката Египет е управляван от едни и същи технократи през последните 30 години", казва Тим Аш, директор на отдела на RBS за изследване на нововъзникващите пазарни икономики. "Не мисля, че ще станем свидетели на кой знае каква промяна", прогнозира той.
"Хората от върхушката все още са тук. Техният истински дневен ред е да няма промени до септември (когато е предвидено да бъдат произведени следващите президентски избори)", аргументира се Аш.
Египетската икономика достигна 217 милиарда долара миналата година или половината от брутния вътрешен продукт (БВП) на петролния гигант Саудитска Арабия. Тя разчита на чуждестранните инвестиции, туризма и таксите от Суецкия канал.
Месец преди да избухнат протестите на 25 януари, анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха увеличение на БВП на Египет от 5,4% през финансовата година, която завършва през юни - на второ място по темпове в района на Персийския залив след Катар.
Правителството дори прогнозираше растеж от 6%.
Докато обаче банките и някои магазини отварят отново врати, туристите, на които се пада дял от между 5 и 11% от БВП, все още избягват популярната ваканционна дестинация, а на този фон прогнозите за растежа да звучат прекалено оптимистично.
Саид Хирш, икономист за Близкия изток в Capital Economics, прогнозира, че главният приоритет ще бъде връщането на хората към нормалния живот и на работните им места.
"Ролята на военните ще бъде да стабилизират икономическата ситуация", казва той.

Пазарни нерви

Властите отложиха в събота възобновяването на работата на фондовата борса за втори път - от неделя за сряда (това се случва към 12 февруари, след това е отложено още - бел. ред.), и се наложи египетската лира да бъде подкрепена миналата седмица чрез намеса на централната банка.
При пика на вълненията някои анализатори изказаха предположения, че централната банка ще бъде принудена да повиши спешно лихвените проценти, за да подпомогне националната валута.
Оптимизмът от оттеглянето на Хосни Мубарак, който помогна на пазарите в нововъзникващите икономики в цял свят, прави един такъв ход по-малко вероятен. Слабостта на египетската лира обаче увеличава вероятността от по-висока инфлация и евентуално вдигане на лихвите.
Рейтинговите агенции понижиха оценката си за Египет с една степен на фона на засилването на протестите, като се аргументираха с възможни щети за и без това вече слабите държавни финанси.
"Ние предполагаме, че централната банка ще повиши лихвите със 100 базисни пункта на извънредна среща този месец в момент, когато инфлацията по всяка вероятност ще се ускори сериозно заради по-слабата лира", прогнозира Дина Ахмад, стратег в BNP Paribas.
Намаляването на частното потребление, на което се падат около 70% от БВП, спадът на чуждестранните инвестиции и по-голямата безработица също се очаква да навредят на икономическите резултати на Египет.
Въпреки че обещанието на Мубарак за двуцифрено увеличаване на заплатите на държавните служители сега по всяка вероятност няма да бъде изпълнено, преходното правителство би трябвало да запази равнището на държавните разходи.
По-ниските данъци, по-високите субсидии и натискът за даване на повече пари на безработните, всички тези фактори също вероятно ще подкопаят фискалното здраве на страната, вносител на суров петрол, като бюджетният дефицит вероятно ще се надуе тази година до към 10% от БВП, според прогнози на BNP Paribas.
"Първо за нас е важно страната да се върне към нормални условия на бизнес", казва Ларс Кристенсен - старши анализатор в Danske Bank за пазарите в нововъзникващите пазарни икономики. "След това аз мисля, че възстановяването ще отнеме сравнително кратко време".

Разходи срещу инфлация

В по-дългосрочен план изгледите пред Египет са по-неясни.
Ако състоянието на икономиката се влоши, то всяка произтичаща от това социална нестабилност може да се превърне в повод за сериозно геополитическо безпокойство, и за да бъде предотвратен подобен сценарий, страната може да разчита на значителна чуждестранна помощ.
"Мисля, че Съединените щати и (страните от района на Персийския) залив могат да дадат по-голяма помощ на Египет", прогнозира Хирш. "Възможно е много пари да дойдат от Залива".
Управниците в тези държави, както и правителството на САЩ, възприемат Египет като ключов партньор за противопоставяне на нарастващото влияние на Иран в региона и ще искат страната да остане здрава и стабилна в икономически план.
В района на Персийския залив Йемен, Бахрейн и Кувейт вече предложиха пари или направиха отстъпки. Също като Египет и те имат младо население и са изправени пред тлеещия огън на недоволството.
Освен това изгледите за една по-свободна и прозрачна икономика при новия режим могат да привлекат значителни инвестиции в опит на чуждестранните компании да завладеят пазарен дял в една страна с население от 80 милиона души.
"Когато по-малко от, да кажем, 10% от жителите притежават разплащателни сметки, има потенциал за растеж", обяснява Карим Багдади, управляващ директор на нюйоркския клон на инвестиционната банка Beltone, която развива дейност в Египет.
"Когато имате сива икономика, която е почти толкова голяма, колкото официалната, ако сте в състояние да я "извадите на светло", то тогава хората ще започнат да гарантират връщането на своите задължения и ще могат да взимат по-големи кредити и да купуват повече. Така че има силен ефект на доминото", обяснява Багдади.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160