EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Размириците в Египет - опасност за доставките на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Размириците в Египет - опасност за доставките на петрол

mail14:20 | 31.01.2011прегледи 854 коментарикоментари 0


Има реален риск от недостиг на петрол на световните пазари заради размириците в Египет, но Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е готова да действа, заяви генералният секретар на картела Абдала Салем ел Бадри, цитиран от Франс прес, която се позовава на агенция Дау Джоунс нюзуайърс. Според Ел Бадри има реална опасност от недостиг на петрол, ако египетската криза доведе до блокиране на пътища като Суецкия канал. Той каза това днес пред журналисти в Лондон, където участва в експертна конференция.
Според анализатори Суецкият канал, който е контролиран от Египет и през който всеки ден преминават по около един милион барела петрол, е един от основните транспортни маршрути за преноса на петрол от Близкия изток до Европа. "Ако станем свидетели на истински недостиг, ще трябва да действаме", за да предотвратим това, добави Ел Бадри.
Суецкият канал, който е стратегически воден път, свързващ Европа и Азия, работи "на пълен капацитет", съобщи официален представител, цитиран от държавните медии. Това става на фона на повишаването на цената на петрола заради опасенията, че доставките могат да бъдат нарушени от безредиците в Египет. "Суецкият канал работи с пълен капацитет и не е засегнат от настоящото положение", съобщи официалният представител пред египетската телевизия. Цените на петрола в света нараснаха до 100 долара за барел днес. Анализаторите отдават това на опасенията, че бунтът срещу управлението на президента Хосни Мубарак може да наруши притока на петрол по Суецкия канал към западните страни. Египетските власти обаче затвориха средиземноморското пристанище Александрия - главната морска врата на страната, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на телевизия Ал Арабия. Решението предизвикало паника сред населението на втория по големина египетски град поради опасност от прекъсване на доставките на храни. В много квартали на Александрия, където живее значителна християнска общност, тези дни бяха създадени народни дружини за противодействие на грабежите и вандализма.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg