EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото скача след стимулиране на US икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото скача след стимулиране на US икономиката

mail15:30 | 05.11.2010прегледи 627 коментарикоментари 0


Френският министър на финансите Кристин Лагард заяви, че решението на Федералния резерв на САЩ да инжектира $600 млрд. в икономиката на страната ще добави допълнително напрежение върху еврото и ще подсили притесненията в световен мащаб около съмненията, че Америка търси начини да обезцени долара, съобщава The Wall Street Journal.
“Еврото ще понесе удара на това решение,” заяви в интервю Лагард, ден след като американският Федерален резерв реши да влее допълните средства в икономиката на страната. Решението е нова фаза на т.нар. количествено облекчаване, което включва стимулиране на бавния икономически ръст в страната чрез изкупуването на допълнителен обем държавни облигации в средносрочен и дългосрочен план.
Преди ден еврото се повиши до 1.4282 спрямо долара, чийто ръст не е бил достиган от месец януари.
„Аз не критикувам финансовата политика на САЩ,” допълва Лагард. „Но решението за количествено облекчаване категорично провокира необходимостта от преосмисляне на световната монетарна система и механизмите на взаимодействие.”
Тези коментари идват в момент, когато Франция се готви да използва ролята си на председател на Групата на двайсетте най- големи световни икономики за търсене на начини за ограничаване на валутните колебания, сочени като все по- голяма заплаха за световния икономически ръст. Франция поема едногодишното ръководство на Г20 след седмица.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg