EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Китай критикува спасителните планове на ФЕД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Китай критикува спасителните планове на ФЕД

mail14:00 | 05.11.2010прегледи 659 коментарикоментари 0


Решението на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да инжектира ликвидности в американската икономика е разбираемо поради слабото икономическо възстановяване, но би могло да навреди на останалата част от света, заяви управителят
на китайската централна банка Чжу Сяочуан, цитиран от Асошиейтед прес.
На бизнес конференция в Пекин Чжу отказа да коментира за или против решението на УФР да изкупува държавни облигации, известно като "количествено облекчение" (QE), но отбеляза, че това отново повдига въпроса за необходимостта от реформиране на международната финансова система.
Американската политика за стимулиране на икономиката ще предизвика нова световна икономическа криза, ако бъде последвана от други страни, според Ся Бин, експерт в китайската централна банка, цитиран от Франс прес.
"Заради прекомерната парична емисия от Съединените щати най-вероятно към страните с нововъзникваща икономика ще се насочи огромен обем капитали, посочи Ся. Според него тези страни трябва да намерят начини да се предотврати отражението на притока на спекулативен капитал върху икономиката, изтъквайки, че "международната система за благоразумно макроикономическо управление е непълна".
Китайското правителство се опасява, че тези спекулативни капитали могат да засилят инфлацията, която достигна двегодишен максимум през септември.
"Ако големите световни валути се емитират без ограничения, като американския долар, появата на нова криза е неизбежно", прогнозира икономистът.
Преди ден министърът на икономиката на Германия Райнер Брюдерле изрази безпокойството си от опитите на САЩ да стимулират растежа чрез инжектиране на ликвидни средства в икономиката.
Брюдерле посочи също така, че "има известна истина" в твърденията, че САЩ влияят върху курса на долара чрез инструменти на паричната политика. Министърът каза, че е обезпокоен от факта, че протекционизмът в света се засилва под различни форми.



 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg