EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ се дистанцира от ФЕД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ се дистанцира от ФЕД

mail14:15 | 04.11.2010прегледи 760 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да променя парично - кредитната си политика по време на редовното си заседание, което ще се проведе днес, като по този начин ще засили контраста между своята политика и тази на Федералния резерв на САЩ, съобщава електронното издание К2Капитал, цитирайки информация на Dow Jones Newswires.
След като в продължение на две години двете институции координираха мащабните си програми по стимулиране, то тази година пътищата на ФЕД и ЕЦБ се разделят. Европейската централна банка постепенно свива своите мерки по подпомагане, докато Федералният резерв точно обратното - се готви да обяви нова програма за изкупуване на активи с цел подкрепа на икономиката.
Ден преди заседанието на управителния съвет на ЕЦБ Федералният резерв на САЩ взе решението си за стимулиране на икономиката. Мнението на анализаторите е, че шансовете ЕЦБ да последва примера на ФЕД са нищожни.
От проучване на Dow Jones Newswires сред над 40 анализатори става ясно, че водещата лихва на ЕЦБ няма да бъде променяна до 2011 г., тъй като вълната по активно съкращаване на бюджетния дефицит задържат ръста и се отразява на инфлацията.

Мери Дайрън, старши икономически наблюдател в Ernst & Young, е на мнение, че ЕЦБ едва ли ще се поддаде на изкушението да затегне политика, отчитайки силния икономически ръст през есента и лятото, довели до укрепване на съотношението евро/долар с 11 %.
„Последното засилване на еврото стана поредният фактор, който е показателен за слабия ръст на еврозоната,” отбелязва Дайрън. „ЕЦБ трябва да реагира бързо, ако икономическата ситуация се развие неблагоприятно.”
В същото време Европейската централна банка не трябва да се поддава на страха заради ръст на еврото и да предприема някакви действия заради това, смята Кай Карстенсен, старши икономист в немския изследователски институт Ifo.
„Еврозоната не е толкова податлива на външни фактори, и ръстът на покупателната способност при стабилизирането на еврото е благоприятен,” подчертава Карстенсен. „Ситуацията обаче може да се усложни, ако през следващите няколко месеца бъде постигнат ръст в рамките на 20 -30 цента”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg