EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото падна под $ 1,28

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото падна под $ 1,28

mail09:48 | 11.05.2010прегледи 792 коментарикоментари 0


Курсът на еврото спадна под прага от 1,28 долара в сутрешната търговия във Франкфурт, предаде ДПА.
Единната европейска валута се разменяше за 1,2722  долара, а курсът на долара бе съответно 0,7856 евро.
Вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтен курс от 1,2969 долара за евро.
В неделя финансовите министри на държавите от Европейския съюз одобриха пакет от мерки на стойност 500 милиарда евро, който трябва да попречи на кризата в Гърция да дестабилизира икономиката на другите страни от еврозоната, съобщиха световните агенции.
Това е най-едромащабният опит на ЕС и Еврогрупата да предотвратят разпространението на гръцката криза, и да попречат на пазарите да атакуват държави с изтънял бюджет като Португалия, Испания и Ирландия. Той ще включва смес от заеми и гаранции.
Европейското законодателство забранява на ЕЦБ да купува директно дългове от правителства, така както направиха централните банки на САЩ и Великобритания, за да противодействат на финансовата криза. Тя обаче може да заобиколи забраната, като закупи от банки дългове втора ръка. Миналата година ЕЦБ обяви програма за закупуване на обезпечени облигации, но сега за първи път обявява намерение да закупи и държавни дългове.
Същевременно стана известно, че Управлението на федералния резерв на САЩ (УФР) стартира програма за изпращане на щатски долари в Европа, за да се предотврати задълбочаване на финансовата криза на Стария континент заради гръцката криза, предаде Асошиейтед прес.
Други централни банки, сред които тези на Канада, Великобритания, Швейцария и Европейската централна банка, също обявиха, че ще се включат в усилията за стабилизиране на еврозоната. Японската централна банка също ще обмисли подобни действия в близко бъдеще. УФР подновява програма, въведена през 2008 г., когато се разрази световната финансова криза. Тя предвижда САЩ да прехвърлят долари в Европа през чуждестранни централни банки, които на свой ред ще заемат тези пари на нуждаещи се от финансиране с долари частни бани в техните страни.
Групата на 20-те най-развити държави също приветства за сътрудничество, за да се запази финансова стабилност в Европа.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg