EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото не е формула за успех

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото не е формула за успех

mail16:50 | 24.11.2010прегледи 750 коментарикоментари 0


Членството в еврозоната не е гарантирана формула за икономически успех и ползите за Исландия изглеждат по-малко ясни в условията на сегашната дългова криза, заяви днес в интервю за Reuters исландският президент Олавур Рагнар Гримсон.
"Преди повече от година, когато се обсъждаше кандидатстването за членство, ставаше дума, че световните финансови пазари са се развили по такъв начин, който затруднява
една малка страна да поддържа отделна валута", припомни Гримсон.
"Оттогава обаче наблюдаваме как една след друга членки на еврозоната изпитват сериозни затруднения. Ето какво се случва в Ирландия напоследък. Така че предимствата да имаш различна валута изглеждат по-неясни сега", допълни президентът на Исландия.
При днешната търговия курсът на еврото спадна под прага от 1,33 долара за първи път от два месеца под влияние на опасенията от евентуално разпространение на ирландската криза и в други страни от еврозоната, изпитващи бюджетни затруднения, предадоха световните агенциия.
Към 11:10 часа българско време днес единната европейска валута поевтиня до 1,3285 - най-ниската стойност от 22 септември. Впоследствие еврото вече се разменяше за малко над 1,33 долара.
Като израз на безпокойството на инвеститорите за способността на страната да възстанови финансите си, лихвите по 10-годишните ирландски облигации днес силно се повишиха, както и доходността по дълговите книжа на Португалия и Испания. Тези две страни се възприемат от пазарите като следващите кандидатки за евентуално спасяване, отбелязват анализатори.
Лихвите по 10-годишните португалски облигации прехвърлиха прага от 7 процента в сутрешната сесия, а доходността по 10-годишните испански дългови книжа скочи от 4,91 процента в началото на търговията до 5,08 процента, допълва АП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg