EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа намали здравните разходи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа намали здравните разходи

mail12:45 | 19.11.2012прегледи 623 коментарикоментари 0


Разходите за здравеопазване в ЕС са намалели за първи път от десетилетия през 2010 година, тъй като финансово затруднените страни се опитват да намалят бюджетните си дефицити, сочи оповестен  доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейската комисия, цитиран от ДПА.

Разходите за здравеопазване на човек от население са намалели с 0,6 процента през 2010 година - за първи път от 1975 година, се посочва в доклада, посветен на здравеопазването. Ирландия е една от страните, които са направили най-големи съкращения. Разходите за здравеопазване там са намалели със 7,9 процента през 2010 година, след като средно са нараснали с 6,5 процента годишно в предходното десетилетие. В Гърция разходите са намалели с 6,7 процента.
Разходите за здравеопазване като дял от брутния вътрешен продукт през 2010 година са били най-високи в Холандия - 12 процента, следвана от Франция и Германия - всяка с 11,6 процента.
ОИСР отбелязва, че макар намаляването на разходите да е било неизбежно, то може да се отрази на основните цели на европейските здравни системи за осигуряване на съответния достъп и качество на грижи. Повечето правителства се опитаха да предпазят спешната помощ от орязванията, които се отразиха главно на програмите за общественото здравеопазване и превенция, сред които програмите за борба с тютюнопушенето и подобряване на храненето.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg