EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Евродепутати в защита на БГ работници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евродепутати в защита на БГ работници

mail11:15 | 10.12.2013прегледи 743 коментарикоментари 0


Докато във Великобритания се увеличават призивите към правителството да ограничи достъпа на българи и румънци до социални помощи или до трудовия пазар, евродепутати от двете държави защитиха свободното движение. Те поискаха да бъдат спрени дискриминацията и опитите за всяване на страх сред британците, предаде Владислав Велев, кореспондент на БНТ в Брюксел.

В деня, в който в Лондон българи и румънци протестираха срещу плановете на британското правителство за ограничаване на различни права на граждани на двете страни, искането им получи подкрепа в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург:

"Призовавам да спре дискриминационното отношение и спекулациите за имигрантска вълна от българи и румънци. Данните показват, че вътрешната мобилност в Европейския съюз има положителен ефект върху икономиките в страните членки. Огромна част от имигрантите са икономически активни, т.е. мигрират с цел работа и влиянието им върху социалната система е незначимо - под 1%. Българите и румънците, които не са в топ 20 на националностите, имигриращи във Великобритания, са най-често интелигенти млади хора - икономически бонус, който внася повече данъци в бюджета, който страната плаща под формата на социални помощи", изтъкна Моника Панайотова, депутат в ЕП от ГЕРБ/ЕНП.

Няколко дни преди това евродепутатът от социалистите Илияна Йотова и председателят на групата Ханес Свобода също се обявиха за свободното движение на европейските граждани. Те взеха отношение и по друга тема, по която България и Румъния също са дискриминирани - приемането в Шенген. Двамата депутати призоваха разумът и фактите да надделеят над емоциите при премахването на ограниченията за работа и при присъединяването към Шенген. Илияна Йотова изрично заяви, че България и Румъния изпълняват критериите и процесът не може да зависи от вътрешнополитическите проблеми на няколко страни от Европейския съюз.

Анализатори посочват като причина за намеренията на британското правителство за ограничаване на достъпа до социални помощи опасенията на премиера Дейвид Камерън, че оглавяваната от него Консервативна партия ще изгуби европейските избори от националистическата Партия за независимост на Великобритания.
В Обединеното кралство, по данни на българското посолство, пребивават около 60 000 българи, като от тях 148 жени получават майчински надбавки.
Същевременно, Холандският министър на социалните грижи и заетостта Лодeвейк Асхер призова Европейският съюз да обърне внимание на нечестната конкуренция на европейския трудов пазар и на лошите трудови условия за български и румънски работници, предаде агенция Синхуа.
Асхер заяви на заседание на Съвета на ЕС, че в Европа има "голям проблем" със свободното движение на работници, защото то води до "низходяща спирала в трудовите условия и понижаване на минималното заплащане за всички". От 1 януари гражданите на България и Румъния ще получат неограничен достъп до европейския трудов пазар. Премахването на преходния контрол за българите и румънците, които искат да влязат в Холандия, предизвиква безпокойство за вероятния брой на мигрантите. Социологически проучвания показват, че повечето холандци искат да се ограничи възможността на мигранти от България и Румъния да работят в Холандия, отбелязва Синхуа.

Снимка: ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg