EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Пари има, дори за археология

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Пари има, дори за археология

mail13:30 | 02.07.2012прегледи 751 коментарикоментари 0


Въпреки кризата, пари има – дори за археология. До 100 000 лева допълнително може да отдели държавата за разкопките на нос Акин край Черноморец. Това увери финансовият министър Симеон Дянков при посещението си на бургаските находки в Сарафово, за които Министерски съвет вече е постановил отпускане на 150 000 лева.
"В постановлението сигурно ще влезе и град Черноморец, защото там започнахме за първи път да правим археология, но още тази седмица излязоха интересни неща – един цял подводен квартал. Там близо 100 години военните са имали база, предполагаме, че не са могли да влизат иманяри, така че очакваме да намерим доста неща. Времето за разкопки там може да се удължи през септември и октомври. В постановлението ще бъде казано, че до 100 000 лева може да даде държавата допълнително за разкопките край град Черноморец", коментира още Дянков.
Преди ден стана ясно, че археолози са се натъкнали на цял квартал под водата при разкопките на нос Акин край Черноморец. Според Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, сред намереното са мощни крепостни стени с две бойни кули на самия полуостров, както и продължение на крепостната стена в морето.
Крепостната стена е запазена на доста голяма височина и поне засега, се виждат очертанията на голяма бойна кула с дължина пет метра и широчина три метра и половина, разказа Димитров./bTV
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg