EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дълг живот, кратка пенсия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дълг живот, кратка пенсия

mail17:10 | 31.07.2018прегледи 1688 коментарикоментари 0


Георги Вулов

Много страни в Европа, а и по света са се заели да реформират пенсионната си система, заради нарасналата през последните години продължителност на живота и в същото време ниската раждаемост. Все по-често обаче погледите са насочени към Швейцария - страната с един от най-високите стандарти не само в Европа, но и по света, където действа тристълбова система за пенсионно осигуряване.

Актуализиран доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва, че до 2060 година средната продължителност на живот ще нарасне с още 3 години при мъжете и с 3,6 години при жените. Така ще се стигне до средна продължителност на живота от 85 години за мъжете и 90 години за жените. За миналата година по данни на НСИ, средната продължителност на живота в България е била 75.5 години, като при жените е била 79 години, а при мъжете - 72 години.

Как ще нараства пенсионната възраст в ЕС (в скоби допустимо ранно пенсиониране)

Източник: ЕК

Как е в ЕС

Това е и основният аргумент много държави по света да се заемат с промяна на пенсионната система, като увеличат годините за пенсиониране, за да не се стигне до сериозни фискални дефицити, но и да променят пенсионния модел на осигуряване за старост. В Европа, освен в България, промени се извършват в Италия, Полша, Унгария и Русия, а миналата година завършиха частичните промени във Франция, Великобритания и Испания.

За да се подобри фискалната устойчивост, като същевременно се поддържат адекватни пенсионни доходи, повечето държави-членки на ЕС извършват постепенни и значителни пенсионни реформи през последното десетилетия. Интензивността на пенсионните реформи е особено силна от 2012 г. насам, след като финансовата криза през 2008-2009 година нанесе сериозни поражения на пенсионните системи в много страни на ЕС. Тези реформи обикновено са частични, а крайната им цел е постепенно да се обхванат широк спектър от мерки, обобщава анализ на Европейската комисия за състоянието на пенсионната система в ЕС през 2018 година и как да се подобрят доходите на възрастните хора в близка и далечна перспектива.

Най-тревожният извод от анализа е, че до 2050 година на всеки двама души в трудоспособна възраст (от 15 до 64 години) ще се пада един пенсионер над 65 години, ако не се предприеме промяна в системата за пенсиониране. По данни на „Евростат" през 2017 година средно в ЕС на всеки пет души от работоспособното население се падат двама пенсионери над 65 години или в тази възрастова група са близо 100 млн. души, което означава, че в тази възраст е 19.4 на сто от населението на ЕС.

При другото съотношение, което се взима предвид при промяна на пенсионния модел, е делът на хората над 65 години спрямо тези между 15 и 64 години. Средният показател за ЕС е 29.9%. Най-висок е този дял в Италия (35%), Гърция (34%), Финландия (33%), Португалия (32.5%), Германия (32.4%) и България (31.8%). В тези шест страни, според „Евростат" на трима души от работоспособното население се е падал по един пенсионер.

На другия край на скалата, където на около пет души в трудоспособна възраст се пада по един възрастен човек в пенсионна възраст са: Люксембург (20.5%), Ирландия (20.7%), Словакия (21.5%) и Кипър (22.8%).

Реформата в ЕС

Фискална стабилност в държавата и поддържане и увеличаване на пенсионни доходи. Това е основната цел на промените на пенсионните системи в повечето държави-членки на ЕС, които започнаха през последните десет години, като най-интензивните помени започнаха през 2010 година, още преди да е завършила окончателно започналата през 208 година финансова криза.

Повечето европейски държави започнаха промени на правилата и на параметри на пенсионната система, като възраст за пенсиониране, стимули за пенсиониране, изчисляване на пенсиите, индексация, социални вноски. Успоредно с това, за да бъдат увеличени доходите на пенсионерите въведоха нови стълбове за осигуряване или застраховане, а други коренно промениха характера на своите обществени пенсионни схеми, както се изразяват авторите „смениха хастара на пенсионната дреха".

Източник: Европейска комисия

Защо всички погледи са насочени към Швейцария

Единодушно е мнението на експерти, че най-добра е пенсионната система в Швейцария - страната с един от най-високите стандарти не само в Европа, но и в света, в която действа тристълбова система, като два от стълбовете са за задължително пенсионно осигуряване.

Действащата в момента пенсионната система е приета след федерален референдум, който се е провел на 3 декември 1972 г., и се основава на три "стълба", всеки от които решава своите специфични задачи.

Първият „стълб" е в основната на държавното пенсионно осигуряване, регламентирано в Закона за осигуряване за старост (AHV).

Фондът на първия „стълб" се формира от солидарни плащания за пенсионно осигуряване на работещите. С тази пенсия обаче е невъзможно да се живее в Швейцария. Ако са плащани редовно вноските за „първия стълб" за максималния срок за осигуяване за стаж както е в момента  (44 години за жените и 45 години за мъжете), минималното плащане при навършване на пенсионна възраст ще е в размер на 1200 франка (около 1033 евро) на месец, което ще е крайно недостатъчно за Швейцария.

Вторият „стълб", който е за допълнително задължително осигуряване за пенсия (както и в България за родените след след 31. 12. 1959 г.), се формира от застраховката, която се внася както от работещите и самоосигуряващите се, така и от работодателя. Тази процедура е регламентирана в Закона за професионалното застраховане. Основната цел на втория "стълб" е да се осигури на хората добри доходи при заслужена почивка, като в съчетание с първия „стълб", средните доходи са около 60% от последната заплата на осигуряващия се, но ако вноските са по-големи, тъй като законът позволява по-големи вноски, може да се стигне и до 80% от последната заплата.

Пенсията за втория „стълб" се изчислява въз основа на определян всяка година „коефициент на преобразуване", който в момента е 6,8%. Например, ако в сметката за втория „стълб" са натрупани 500 000 франка за 45 години стаж за мъжете, при пенсионирането ще се получават 2 800 фанка на месец (около 2 411 евро). Като се прибавят и средствата, които ще се получават от първия „стълб", сумата може да достигне 4 000 франка (3 445 евро), която според стандарта на живот в Швейцария е скромна, но може да се живее в бедност.

Третият "стълб" на швейцарската пенсионна система е доброволен. За инвестирането в собствената пенсия възможностите в Швейцария са много и се предлагат от всички водещи банки в страната. Осигуряващите се доброволно получават и много данъчни облекчения. Например тези вноски се приспадат от облагаемата основа, което прави това вложение за старост много печелившо.

Теоретично, като използвате и трите "стълба", след 45 години трудов стаж, може да се получава обща пенсия от 6 000 франка (около 5 168 евро) на месец, което приблизително е равно на работната заплата на мениджър на средна ръководна позиция в момента./ Инфосток.бг


Тагове: живот, пенсия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150