EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дунав мост-ремонт, дупки и нови такси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дунав мост-ремонт, дупки и нови такси

mail15:00 | 27.03.2011прегледи 2386 коментарикоментари 0


Трагичното състояние на Дунав мост, откъдето минава целият транспортен поток от и към Европа, доведе в Русе новият директор на Агенция "Пътна инфраструктура" Сергей Михалев.
Дупките по съоръжението се отварят след всеки сняг, но и сега единственото, което ще се направи, е козметичен ремонт. За да се ремонтира изцяло мостът, е нужно да се предприемат съвместни действия с румънската страна, тъй като откъм Гюргево съоръжението също е в плачевно състояние, както и да се търси финансиране по оперативна програма "Транспорт". "Имаме предвиден бюджет от 1 млн. лева за рехабилитация на моста. Предстои едно почистване, оправяне на фугите, ще има на места и леко преасфалтиране. Това обаче със сигурност няма да реши основният проблем на моста и ще имаме разговори, в които да се търси ново решение. Това може да се получи само през ОП "Транспорт". Ще направим среща с румънските колеги, с колегите от Министерството на транспорта, за да може да се заложи финансиране за Дунав мост в програмния период 2014-2020 г.", заяви Сергей Михалев. От областната управа на Русе искат мостът да бъде изцяло реконструиран, тъй като повече от 50 години не е правен основен ремонт. Идеята е той да се разшири и да може по него да се движат пешеходци и велосипедисти. Пътният директор огледа и новото кръгово кръстовище преди моста край град Бяла. Той даде положителна оценка на направеното. "На базата на данните, които са били преди да стане този възел такъв, какъвто е в момента, е имало невероятно много жертви и произшествия. Към момента благодарение на добрата сигнализация на кръговото движение жертвите са сведени до нула", обясни Михалев. Агенция "Пътна инфраструктура" предвижда до два месеца да стартира процедурите за разширяване на пътя Русе - Бяла.
 От 1 юни влиза приетото вече постановление на Министерския съвет за трикратно намаление на таксата за преминаване на "Дунав мост" от леки автомобили, като таксата за леки автомобили от 6 евро ще
бъде намалена на 2 евро. По-нататъшна стъпка ще бъде предприета и за налога за микробусите до 23 места, за който в момента се плащат 12 евро, уточни депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев, и допълни, че този анализ трябва да бъде направен от Министерството на финансите, за да бъде взето най-правилното решение. Ще продължат и дипломатическите разговори това да се случи и от румънска страна, каза той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg