EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДСБ:Фалит и национализация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДСБ:Фалит и национализация

mail15:20 | 14.11.2011прегледи 1036 коментарикоментари 0


Вместо да балансира бюджета на НОИ за 2012 г., правителството води политика на фалит и национализация. Това заявиха днес лидерът на ДСБ Иван Костов и Радан Кънев, член на ръководството на партията. Според сините, през следващата година нашите данъци чрез централния бюджет ще покриват едва 2/3 от средствата за пенсии. Наблюдаваме продължение и задълбочаване на политиката на Тройната коалиция на национализация на пенсионната система и фактическа ликвидация на НОИ, посочиха те. Национализация означава, че приходите на днешните и бъдещи пенсионери не зависят вече от техния труд и вноски, а от политическите решения на правителството, посочи Радан Кънев. Според него ощетени ще бъдат най-вече хората със средни доходи, които съвестно плащат вноските си. Те покриват с вноски и данъци целия дефицит на НОИ, а бъдещите им пенсии зависят само от управляващите. Ощетени са и вече пенсионираните граждани със средни и високи пенсии - те не получават индексация и не могат да разчитат на платените през трудовия си стаж вноски, а от преценките и настроението на Борисов и Дянков.
Какво сочат разчетите на експертите на ДСБ? В бюджета на ДОО за 2012 г. се предвиждат над 190 млн.лв. по-малко приходи от осигурителни вноски. Пенсиите на българските граждани остават неактуализирани, допуска се само произволно и популистко увеличение на отделни видове пенсии. За покриване на това увеличение и преодоляване на ниската събираемост пряката бюджетна субсидия към НОИ е увеличена с 37% и достига близо 2 млрд.лв.
Системата за ранното пенсиониране предизвика невъобразим хаос, много самонаети лица "помогнаха" за нарастване на сивия сектор, коментира Радан Кънев. Нашите предупреждения станаха реалност: намалява събираемостта на осигурителните вноски, заетите лица намаляха с 60 000 души само за първите 9 месеца на 2011 г. и над 300 000 души от началото на управлението на ГЕРБ, а над 50 000 самонаети лица фалираха или са в сивия сектор, отчетоха от ДСБ. Дефицитът в бюджета на НОИ се задълбочи с 300 млн.лв. над планираното само за 2011 г. По-малко от половин година след тази реформа на ГЕРБ целите й бяха провалени. Забелязваме реабилитация на живковизма в пенсионната система- пенсията не зависи от конкретния принос и вноските, а на това, което реши правителството, от настроението на премиера и министрите, отговорност за което носят главно Борисов и Дянков. Това е модел, който не приемаме, подчерта Радан Кънев.
Увеличаването на пенсионната възраст у нас е приемливо само в общ пакет от мерки и дългосрочно за 15-20 г. хоризонт, за да могат хората да планират живота си в перспектива, смятат от ДСБ. Поставено е под въпрос планирането живота на хората чрез заиграване с един слух - че ще се намалят обезщетенията им при пенсиониране в бъдеще на определена категория служещи, подчерта Иван Костов.
Има дълбоко разминаване между мен и Дянков за динамиката на държавния дълг, посочи тъмносиният лидер. Истината е, че дефицитът, който е планиран е единственият, който увеличава държавния дълг от 13.7% на 14.8%, а те искат да се увеличи до 18.8%- на 3 млрд.200 млн.лв., бе по-конкретен той. Как го нарича това Дянков- допълнителен буфер, а ако реално понесем тежестта от лошата перспектива означава, че дефицитът ще стане 5.8%, предупреди Иван Костов. Няма нужда от този буфер, смята той. Призовавам Дянков да седнем и да дебатираме публично тези отношения, предложи Костов.

 

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg