EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доходността на влоговете в банките с 1% надолу

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доходността на влоговете в банките с 1% надолу

mail17:00 | 01.12.2014прегледи 874 коментарикоментари 0


До един процент годишна лихва по депозитите в лева или евро през ноември е паднала доходността на влоговете в банките. Ситуацията е прецедент за годините от началото на века, коментират анализатори.

Лихвите се сриват навсякъде заради заливането на банките с финансов ресурс, който се замразява, без да е възможно да се използва за кредитиране, коментира пред БНР финансовият анализатор Десислава Николова.

Именно този ръст в спестяванията и замръзналото кредитиране, се отразяват като много голямо бреме за самите институции. На практика увеличаването на привлечените средства означава увеличаване на лихвите и на лихвения разход за тях, и за да понижат този лихвен разход, те предприемат мерки към понижаване на лихви по депозити. За да генерира доход от тези спестявания, тя трябва да ги предостави под формата на кредити и вече самият лихвен марж, който се реализира между лихвата по кредити по депозит, представлява печалба за банката.

Банките не очакват развитие на кредитния пазар през близките месеци в средносрочен и краткосрочен план.

Единици са банките, които предлагат промоционални лихвени проценти по годишните депозити до 4%. Това обаче не означава, че те са рискови за пазара, категорични са анализаторите.

В Законопроекта за бюджета догодина са заложени 40 млн. лв. приход от данъка върху лихвите по срочните депозити. Увеличението на налога от 8 на 10 % ще осигури незначителен дял в общите бюджетни приходи и допълнително ще разколебае доверието на вложителите в банковата система, коментира финансовият анализатор Десислава Николова:

От началото на годината до септември от данъка върху лихви по срочни депозити в хазната са постъпили 51.9 милиона лева, т.е. самите приходи от този данък не е основно перо в бюджета. В този данък няма абсолютно никаква икономическа логика, особено в момента. След случилото се с КТБ, когато имаше едно, ако мога така да се изразя, сътресение на банковия пазар и в момент, в който трябва тепърва вложителите отново да изграждат доверие в банковата система, това според мен не е начинът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg