EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Достъп до достойни жилища на достъпни цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Достъп до достойни жилища на достъпни цени

mail17:07 | 26.01.2021прегледи 1511 коментарикоментари 0


Евродепутатите призовават ЕС да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността.

В резолюцията, приета с 352 гласа „за“, 179 „против“ и 152 гласа „въздържал се“ в четвъртък, се посочва, че достойното жилищно настаняване включва достъп до чиста и висококачествена питейна вода, подходящи санитарни и хигиенни съоръжения, както и свързване с канализационните и водните мрежи. Правото на подходящо жилищно настаняване е основно право на човека, което следва да бъде заложено в националното и европейското право, казват евродепутатите.

На равнище ЕС трябва да бъдат въведени минимални задължителни изисквания за здравословни домове, които включват качество на въздуха в затворени помещения и са в съответствие с насоките на Световната здравна организация СЗО, заявяват евродепутатите. Те също така призовават Комисията и държавите членки да дадат приоритет на намаляването на емисиите и да повишат енергийната ефективност чрез саниране на жилищата.

Борба с бездомността до 2030 г.

В много държави от ЕС процентът на бездомността се е увеличил през последното десетилетие вследствие на нарастващите жилищни разходи и съкращаването на социални програми и обезщетения. В резолюцията се повтаря предишният призив на Парламента за общоевропейска цел за слагане на край на бездомността до 2030 г. Освен това трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на бездомността и за защита на бездомните хора по време на кризата с COVID-19 - по-специално мораториуми върху отстраняването от имот и прекъсването на енергоснабдяването, както и предоставянето на временно жилищно настаняване.

Жилища на достъпни цени

Евродепутатите също така призовават държавите членки и регионалните и местните органи да въведат правни разпоредби за защита на правата на наемателите и обитателите на собствени жилища. Жилищата се считат за достъпни, ако оставащият бюджет на обитателя е достатъчен поне за покриване на други съществени разходи. Въпреки че този праг понастоящем е определен на 40 %, повече от една четвърт от европейските наематели в търговски жилища изразходват по-висок процент от доходите си за покриване на наем, като средните цени на наеми продължават да растат.

В заключение, евродепутатите посочват, че експанзивният растеж на краткосрочното ваканционно отдаване под наем води до премахване на жилища от пазара и покачване на цените, което може да затрудни значително живота в градските и туристическите центрове.

Докладчикът Ким Ван Спарентак (Зелените/ЕСА, Нидерландия) заяви: „Европейските правила често по-успешно защитават печалбите, генерирани от жилищния пазар, отколкото хората, които се нуждаят от покрив над главата си. Необходимо е ЕС да засили дейностите си и да използва всички налични инструменти, за да изпълни работата си заедно с държавите членки. Докладът предлага конкретни решения за предприемане на действия на всички равнища. Можем да решим жилищната криза, ако искаме, и можем да сложим край на бездомността до 2030 г.“

Контекст

Според проучване на Eurofound, неподходящите жилища струват на икономиките на ЕС 195 милиарда евро годишно. За все по-голям брой хора, живеещи в ЕС, е трудно да си позволят жилище и те харчат непропорционално големи суми за жилищно настаняване. По-специално самотните родители, многодетните семейства и младите хора, навлизащи на пазара на труда, считат, че доходите им не са достатъчни, за да си позволят пазарни наеми, но са твърде високи, за да могат да се ползват от социални жилища.

 

 

 

 

 

Цените на жилищата и наемите растат по-бързо от доходите в последните години и това се превръща във все по-голям проблем в Европа.

 

Парламентът прие резолюция на 21 януари, която настоява достъпът до приемливо жилище да бъде признат за основно човешко право. Законодателството трябва да дава възможност на всекиго да живее в достойно, здравословно жилище с качествена питейна вода, канализация и надеждна връзка към енергия, заявяват депутатите.

 

Жилищна криза

 

Жилищната ситуация е особено сложна за хората с ниски доходи и наемателите, но и хората със средни доходи усещат тежестта на разходите за жилище и поддръжка. Често самотните родители, големите семейства и младите хора имат доходи, които не са достатъчни, за да си позволят наеми на пазарни цени.

 

Кризата с COVID-19 изостря проблема, тъй като много хора са принудени да прекарват цялото си време в жилища с ниско качество. В средносрочен план социалните проблеми, произтичащи от кризата, могат да доведат до ръст на броя на бездомните хора.

 

В последните три години цените на жилищата в ЕС нарастват със средно 5% на година. Между 2010 и 2018 г. около 10% от хората в ЕС са изразходвали над 40% от разполагаемия си доход за жилищни нужди. Делът на тези хора варира значително по страни и е висок в България.

 

В същото време публичните разходи за социални жилища са само 0,66% от брутния вътрешен продукт на ЕС. Според оценки незадоволителните жилища причиняват щети на икономиките в ЕС на стойност 195 млрд. евро годишно.

 

Какви са причините за проблемите с жилищата

 

Превръщането на жилищните имоти във финансови активи е един от движещите фактори за ръста на цените. Хората купуват втори домове, за да генерират допълнителни доходи и да прибавят други източници на средства към пенсиите си. Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а онлайн платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища на пазара, особено в градските центрове.

 

Освен всичко друго влияние оказва и политиката на държавите относно социалните жилища. Някои държави в ЕС инвестират твърде малко средства в тази насока.

 

Какво предлага Парламентът

 

Европейският съюз може да окаже непряко влияние върху пазара на жилища чрез правилата за държавната помощ, бюджетните рамки, законодателството за конкуренцията, както и чрез издаване на напътствия и препоръки.

 

Например, промени в ограниченията за предоставяне на държавна помощ могат да позволят на властите да подкрепят всички групи, чиито жилищни нужди не могат да бъдат задоволени при пазарни условия.

 

В резолюцията си депутатите призовават за по-големи инвестиции в социални, обществени, енергоспестяващи жилища на разумни цени. Парламентът също така повтаря искането си за намирането на подслон на всички бездомни хора в ЕС до 2030 г.

 

Според депутатите обновяването на жилища трябва да е съобразено с нуждите за намаляване на емисиите и енергийна ефективност. Държавите следва да си сътрудничат със социалните партньори, гражданското общество и частния сектор при финансирането на социални инвестиции. Трябва да се вземат мерки и срещу дискриминацията спрямо уязвими групи, посочва текстът.

 

Парламентът призовава Комисията да предложи законодателни промени до средата на 2021 г., които да са насочени срещу разглеждането на жилищата като актив за търговия вместо като човешко право.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4146