EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доставките на "Газпром" за Европа 28-29 млрд.куб. м,

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доставките на "Газпром" за Европа 28-29 млрд.куб. м,

mail08:40 | 10.01.2024прегледи 622 коментарикоментари 0


Доставките на "Газпром" за Европа, без да се взема предвид турският пазар, през 2024 г. ще останат близки до нивата си от 2023 г. - около 28-29 милиарда куб. м, смятат експерти, цитирани от ТАСС. Частично увеличение би било възможно след пускането в експлоатация на газовия хъб в Турция.

"Смятам, че през 2024 г. транзитът през Украйна ще продължи да функционира, както и досега и през страната ще преминат около 15 милиарда куб. м. Така износът на "Газпром" за Европа би останал близък до нивата си от 2023 г.", посочва експертът от "Финам" Сергий Кауфман.

Според Алексей Гривач от клуб "Валдай" износът за Европа по тръбопроводи остава стабилен в обем от по 2-2,5 милиарда куб. м месечно вече над година. Балансът обаче е крехък и опитите за нарушаването му продължават, изтъква той.

По думите му има възможности износът да бъде увеличен през Турция, тъй като по тръбите има свободин мощности, но това е под риск от очакваното пускане в експлоатация на плаващия терминал за втечнен природен газ в Александруполис.

Според Кауфман засега газовият хъб в Турция не е необходим, тъй като износът по тръбопровода "Турски поток" е под проектната му мощност, а се очаква през втората половина на годината да се увеличи предлагането на втечнен природен газ. От тази гледна точка на газовия хъб в Турция може да се гледа по-скоро като на алтернатива на транзита през Украйна.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg