EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Добрич: Нови сортове фасул, домати-гиганти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добрич: Нови сортове фасул, домати-гиганти

mail13:08 | 01.02.2018прегледи 11065 коментарикоментари 0


Традиционната Борса за семена и посадъчен материал бе открита в Добрич. Изложението ще продължи до 3 февруари и посетителите ще имат възможност да закупят качествени и добри продукти за сеитбената кампания през тази година. Борсата се организира от „Добрички панаир“АД и през годините се наложи като място, на което българските производители могат да се утвърдят със своите продукции и да предлагат най – доброто. Изложението е и място за нови контакти и добри практики, които след това се използват и прилагат. В 24 – то издание са заявили участие над 65 фирми като за първи път интерес проявяват фирми, занимаващи се с бипродукти.      

Могат да се видят различни продукти: от нови български сортове фасул и семена за домати-гиганти до баново дръвче, плодове, които по вкус наподобяват крем брюле.
Добруджанският земеделски институт представя новите сортове фасул "Блян" и "Устрем" с високо съдържание на протеин - до 22-23%, и с възможност за бързо сваряване, посочиха от селекционната база. Земеделските стопани проявяват голям интерес на борсата към разсада от лавандула, маточина, равнец, които се отглеждат на все по-големи площи в региона. Маточината е рекордьор по добив на масло в Добричко като от декар при един откос се извличат около 750-1050 грама, коментира Петър Христов, който е сред производителите на посевите.
На щанда "От полето до трапезата" органичната предприемаческа мрежа Добрич-Констанца, изградена в рамките на трансграничен проект, изненадва посетителите със сибирски кейл - суперхрана за студените месеци,с лилави картофи, чиято родина е Перу,със сушени плодове, биомлека, сирена, ядки.
Овошките вървят както и през миналата година - по пет лева за дръвче,уверяват собствениците на разсадници.По-скъпи са нарът, райската ябълка,дафиновият лист - по 10 лева, а рекордьор е хинапът - по 30 лева за дръвче.
На борсата се представят и нови модели трактори и земеделска техника, торове, препарати за растителна защита, специализирана литература.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg