EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Добивите от пшеница ще бъдат между 300-800 кг/дка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добивите от пшеница ще бъдат между 300-800 кг/дка

mail09:02 | 21.06.2019прегледи 1808 коментарикоментари 0


Добивите от пшеница през тази година ще бъдат от 300 до 800 кг/дка, прогнозираха учените от Добруджанския земеделски институт по време на традиционния открит ден, който събра фермери, учени и представители на агробизнеса. Въпреки трудната година пшеницата успя да се стабилизира и всички са в очакване на жътвата. Дъждовете, които паднаха през месец май, дойдоха точно навреме. Ако бяха закъснели с още една седмица, просто нямаше да има посеви, заяви проф. Иван Киряков, цитиран от БгФермер.бг.

Според него посевите в момента са в отлично състояние, във фенофаза млечна зрялост. Има достатъчно влага, което предполага стабилизирането им и съответно добри добиви. Те ще зависят обаче и от това кога е поникнала пшеницата - дали есента или през пролетта, до каква степен на различните места е братила, и дали засушаването през зимата не е довело до отпадане на продуктивни братя.

Така че добивите ще бъдат различни и ще са повлияни още и от приложената агротехника, и от типа селекция, категоричен е ученият. Той казва, че засушаването точно по време на братене и начало на вретенене е по-опасно за сортовете с висока братимост. Важен е броят на класоносните стъбла на кв. метър, затова смята, че тези сортове ще дадат и 700-800 кг/дка на някои полета, но до 300-400 кг/дка на други ниви.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg