EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Дисбаланските в българска икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дисбаланските в българска икономика

mail20:55 | 23.11.2018прегледи 838 коментарикоментари 0


България е сред страните в ЕС, подложени на задълбочен преглед заедно с още 12 държави догодина. Това стана ясно след представянето на становищата на ЕК за проектобюджетите за следващата година. Макроикономически дисбаланси комисията вижда в Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Холандия, Португалия, Франция, Хърватия, Швеция, Гърция и Румъния.

Пет страни от еврозоната са изправени пред риск от несъответствие с Пакта за стабилност и растеж. Това са Белгия, Франция, Португалия, Словения и Испания. Към тях ЕК отправя искане да предприемат съответните действия.

Три са основните сфери, които притесняват ЕК, за да остане България сред групата на държавите под наблюдение. Според Брюксел притеснителен е:

-реалният ръст на цените на имотите

-увеличаването на номиналните разходи за единица труд

-нетната международна инвестиционна позиция, категорични са от ЕК.

Високата корпоративна задлъжнялост все още буди тревога, въпреки че съотношението на дълга постепенно намалява през последните няколко години. Остава много високо нивото на необслужваните кредити, като отново проблемът е основно в корпоративния сектор. 

През март България беше преместена от категорията на прекомерни икономически дисбаланси в по-малко притеснителната група. Тогава от Брюксел подчертаха неравенството като основен проблем. Влизането ни в категорията на прекомерните дисбаланси се случи заради фалита на Корпоративна търговска банки и последвалото увеличаване на дълга заради това. Този проблем обаче вече е решен, а задълженията на страната ни намаляват през последните две години.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg