EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Денят "Х": 16 млрд. лв. външен дълг ратифициран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Денят "Х": 16 млрд. лв. външен дълг ратифициран

mail06:40 | 25.02.2015прегледи 3218 коментарикоментари 0


Парламентът ратифицира новия външен дълг на страната ни от 16 млрд. лева със 161 гласа. ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС, АБВ, БДЦ и 3 независими, общо 161 депутати, гласуваха за ратификацията за посредничество за поемане на нов дълг от 16 млрд. лв. Против бяха от БСП, "Атака", един депутат от Патриотичния фронт и един независим депутат. 12 депутата от Патротичния фронт се въздържаха от гласуване.

В последния момент АБВ и ДПС промениха първоначалните си заявки, че ще гласуват "против" и подкрепиха ратификацията. Причината за промяната на позицията им бе, че финансовият министър Владислав Горанов пое ангажимент 4-те млрд. лева, които са предназначени за финансиране на дефицит, да не бъдат вземани, въпреки че има законова възможност затова.

България ще поеме 6 млрд. евро нов външен дълг, а не 8 млрд. евро. За това пое ангажимент финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни, че 6-те млрд. евро са необходими за рефинансиране на стари дългове, но останалите 2 млрд. евро са за покриване на дефицит. Финансовият министър обясни, че числото 8 млрд. евро е максимално възможният лимит в договорите с банките - посредници и не е задължително да бъде поета цялата сума.

Какво се случи по-рано обобщава БНР:

Ако няма дефицит в бюджета, няма да има възможност земеделският министър да се хвали, че се е разплатил със земеделските производители. С този аргумент финансовият министър Владислав Горанов обърна внимание от необходимостта да се трупат нови дефицити. Около 12 милиарда лева от дълга, който е необходим за три години, са за рефинансиране на стари задължения. Останалите четири милиарда лева обаче са за финансиране на дефицитите в тези три години. Самият Горанов е против държавата да харчи повече, отколкото събира:

Не може земеделският министър да се хвали, че е раздал на краставичарите 35 милиона в отчета за правителството, а финансовият министър да се хвали, че е предложил 16 милиарда дълг, не е справедливо. Защо финансовият министър трябва винаги да е лош? Държавните разходи, които се управляват не от финансовия министър, колеги, а от отделните министри, които обикновено се хвалят с коледни добавки, с великденски добавки, земеделски субсидии, развитие на висшето образование, средното образование, здравеопазването. Българското общество е едно посткомунистическо общество, което преди 25 години разчиташе сто процента на държавата, 25 години по-късно ние да го караме да разчита на 35 процента от нея, толкова е делът на преразпределение. Не можем лесно това общество да го привикнем от едната крайност към другата.

Владислав Горанов представи подробно в много технически детайли състоянието на фискалния резерв. След като от него се издвадят блокираните по пера средства, като парите в Сребърния фонд и така наречените "ядрени фондове", както и депозираните средства в една банка като ликвидна подкрепа, към средата на февруари оперативните средства на правителството са малко над 500 милиона лева, въпреки че в резерва има повече от осем милиарда.

Държава с 31 милиарда бюджет се оказва на 19-и февруари с половин милиард разполагаем ресурс. Това е проблем. Проблем, за който ние знаехме още в края на миналата година. Още в края на миналата година в мотивите на закона, който внесохме с искането към вас да разрешите да сключим мостови заем с банки, след което да преминем към емисия на облигации на международните пазари, в мотивите тогава и в мандатното писмо, което се намира в деловодството на българското Народно събрание, сме записали какво ще се случи през февруари 2015-а година.

Владислав Горанов направи и коментар за протестите около парламента като се обърна към опозицията с думите:

Колеги, упреквахте ме, че не ви обяснявам, сега ме упреквате, че ви обяснявам. Проявете търпение и на тези отвънка им купете по един сандвич, имаме време да си свършим работата.

Депутатите от Патриотичния фронт ще гласуват против ратификацията на договорите с банките, които ще посредничат за поемането на нов дълг от 16 милиарда лева. Това обяви от парламентарната трибуна съпредседателят на групата Валери Симеонов:

Защо липсват каквито и да е било действия за наказание на виновните за кризата в КТБ, ощетили държавния бюджет с 3,4 млрд. лв., както и за връщането на тези пари в бюджета? Ще се търси ли отговорност на виновните предишни правителства и длъжностни лица за тежащия на плещите на данъкоплатците вътрешен и външни дългове? На тези и много други въпроси за първите три месеца управление на правителството, за съжаление, не можем да дадем отговор и ние. По тази причина ПГ на Патриотичния фронт взе решение да не подкрепи законопроекта и призовава управляваща коалиция да обърне сериозно внимание на постигането на обществена подкрепа и политическо съгласие по всички значими за българския народ въпроси.

Симеонов заяви, че патриотите не подлагат на съмнение стабилността на правителството. В реплика към него съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви:

Изцяло споделям аргументите и разсъжденията на г-н Симеонов. Това, което обаче категорично не споделям, е политическият извод, който следва от тези аргументи. Както и да приключи това гласуване, почти никой в тази зала вече няма съмнение от полезността, а от голяма степен и от необходимостта от предложените от министър Горанов мерки. Големият дефицит на неговото предложение е липсата на обсъждане и прибързаното внасяне в парламента, липсата на диалог в мнозинството и в опозицията, тъй като говорим за 30-годишен хоризонт, беше макар със закъснение преодоляно от искреното и прецизно изказване на финансовия министър днес и от провежданите през цялата седмица консултации.

До момента само ГЕРБ и Реформаторския блок категорично заявиха,че ще подкрепят ратификацията.
БСП лява България, която бе спомената на няколко пъти от Горанов, поиска оставката му. По-рано лидерът на ДПС Лютви Местан предложи разглеждането на ратификацията да се отложи за утре, а поемането на нов дълг от 16 милиарда лева за три години да се обсъди при премиера Бойко Борисов в присъствието на всички лидери на парламентарни групи. Местан бе категоричен, че ДПС е можело да подкрепи ратификацията, ако е имало достатъчно информация. По-късно депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че при намаленият дълг и поемане на ангажимента за реформи парламентарната му група ще подкрепи дълга.

Обявените по-рано позиции на АБВ, БСП и ДБГ, цитирани от БТА:

Парламентарната група на АБВ няма да подкрепи ратификацията на
споразумение за нов заем от 16 млрд. лв. Това решение е взето на
съвместно заседание на Изпълнителния съвет и Парламентарната
група на АБВ, каза на пресконференция председателят на партията
Георги Първанов (президент 2002-2012). Той заяви, че позицията
на групата може да се промени само след управленски аргументи по
същество.
От АБВ смятат, че има нужда от допълнителен дебат за размера на
средствата, необходими за покриване на старите дългове. Според
експерти на АБВ сумата е 9 млрд. лв., а не 12 млрд. лв. "Между 9
и 12 млрд. лв. има немалка сума, която не можем да приемем",
заяви Първанов. Според председателя на ПГ на АБВ Борислав
Борисов финансовият министър трябва да заяви открито колко е
реалната сума за погасяване на старите дългове, защото иначе се
пораждат съмнения за скрит буфер, който ще се харчи незнайно за
какво.
Сделка няма да има, заяви Първанов в отговор на журналистически
въпрос за подкрепа на вземането на нов заем. Според него, ако
законопроектът за ратификация бъде изтеглен, сумата бъде
редуцирана, необходимите средства за рефинансиране на старите
дългове - доказани, от АБВ могат да водят разговори и евентуално
да го подкрепят. Ние искаме продуктивни инвестиции, а не просто
разходи, заяви Първанов и допълни, че ще отстояват позицията си
за създаване на индустриален фонд, чрез който да се подкрепя
бизнеса. Един мораториум или впечатление за мораториум би
намалил рейтинга на България, което ние не желаем, коментира
той.
"Не ни притесняват заплахите за нови избори. Политиката е
изкуство преди всичко да управляваш добре, когато получиш вота
на хората. Политиката не е само изкуство да правиш избори. Едни
знаят да правят много добре конгреси, други могат добре да
правят избори. Трябва да се намерят онези, които да управляват
добре", заяви лидерът на АБВ.
Георги Първанов заяви още, че за предстоящия Консултативен
съвет за национална сигурност при президента от АБВ ще предложат
за обсъждане няколко теми - демографската криза, обновена
енергийна стратегия, подкрепа за мирния процес в Украйна и
възобновяване на диалога с Русия.
По референдума за изборните правила Първанов заяви, че АБВ
подкрепя задължителното гласуване на този етап, като временна
мярка срещу купения вот. АБВ подкрепя електронното гласуване, но
от партията изразяват съмнения, че има готовност за въвеждането
и използването му.
Първанов коментира и темата с предстоящите местни избори.
Той заяви, че има кметове, за които гласуват и леви, и десни.
"Личността е много важна. Ние сме за това във всяка община да
има консолидация около силни кандидати", отбеляза той.

Външният дълг, който България трябва да плати до 2017
година, е 5 милиарда лева. През 2016 г. не предстоят плащания.
Това каза зам.-председателят на Националния съвет на БСП Янаки
Стоилов след заседание на Изпълнителното бюро на партията.
Той уточни, че по информация на финансови специалисти това,
което правителството представя като неизбежна необходимост за
покриване на падежи по съществуващи вече задължения, не отговаря
на действителното положение. По думите му, за периода от 2015
до 2017 г. България трябва да погаси 2 450 000 000 евро или
около 5 млрд. лв. външен дълг. "На 1 май 2015 г. е падежът на
заем за осигуряване на средства във Фонда за гарантиране на
влоговете в размер на 1.5 млрд. евро, а през юли 2017 г. са
плащанията по "дянковите" облигации в размер на 950 млн. евро",
каза той.
От БСП настояват за официален отговор от правителството на
въпроса дали част от средствата, които се предвиждат по новия
заем, не са за обещания за превъоръжаване.
Вече на редица места антивоенните протести в страната по
инициатива на БСП се съчетават с протести срещу дълга, заяви
Стоилов. По думите му днес ще има протести в Перник, Варна,
Кърджали, Плевен и Благоевград, а утре, в 11.00 часа пред
парламента.
Непрекъснато искаме заеми, а икономическият сектор на
правителството по никакъв начин не отчита необходимостта от
икономически растеж, коментира говорителят на БСП Атанас
Мерджанов. Според него негативната оценка за правителството вече
започва да се споделя и от съставящите части на управлението.
По думите му правителството започва да изглежда още по-несигурно
даже и в очите на своите коалиционни партньори.

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите",
част от Реформаторския блок, на свое заседание днес реши
депутатите на партията да гласуват в подкрепа на ратифицирането
на договорите за държавния дълг, с изискването икономията, която
ще бъде реализирана вследствие на по-ниските цени на
финансирането, бъде насочена за изграждането на училищни спортни
зали и физкултурни салони в учебните заведения в страната. Това
съобщи пресцентърът на ДБГ.
Изпълнителният съвет е възложил на народните представители
да изискат публична позиция от министъра на здравеопазването и
министъра на отбраната по казуса със злоупотребите, законността
на управлението и сключването на договорите във ВМА - София.
Народните представители от ДБГ в ПГ на Реформаторския блок
трябва да внесат предложение за създаване на временна анкетна
комисия за проверка на най-задлъжнелите болници в България.

Коментар

Заемът от 16 милиарда лева е необходим. Това заяви с сутрешния блок на Радио „Фокус“ икономистът Красен Станчев. Той уточни, че новият дълг е покриване на стари и нови дефицити, които вече са предвидени и известни от първи декември миналата година. „Важно е да се каже, че тогава, когато е взет старият дълг, лихвените равнища са били между около 4 и над 4% , а сега биха били между 2 и 3%“, каза Станчев. Онова, което се случва е поевтиняването на обслужването на стар дълг. Според Станчев партиите, които се съмняват и не подкрепят дълга, са онези партии, които са натрупвали дълг. Това са онези партии, които искат да има по-големи дефицити. Въпросните партии, според Красен Станчев са АБВ и Патриотичният фронт. „АБВ е партията, която има едни министър, който има най – много пари на данъкоплатеца при себе си, това е господин Калфин. Ако те не разбират необходимостта от емисията на нов дълг това означава, че те съзнателно или не, по-скоро съзнателно, бутат държавата към фалит“, смята икономистът Красен Станчев.

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът Ивайло Калфин е поставил пред премиера Бойко Борисов въпроса доколко може да е ефективен в правителството след като Парламентарната група на АБВ реши да не подкрепи новия дълг от 16 млрд лв. Това министър Калфин съобщи от парламентарната трибуна:

За голямо мое съжаление съм виждал много пъти в тази същата зала решения, които не са били добри, които са били направо глупави, които са взимани в резултат на емоции и те са едни от най-лошите решения. Обсъждате споразумение с посредници. От него не следва дълг. Когато за 2015-а година България има да връща 7 милиарда, когато сте гласували 2,5 млрд. дефицит тази година, вие сте го гласували със закона за бюджета. Тук аз ви казвам мнението си като вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Парламентарната група, която ме е излъчила има различно мнение. Те имат своята автономия, но начинът, по който се обсъжда и се решава, действително поставя въпроса за това, доколко аз мога да бъда ефективен в правителството и тази сутрин съм поставил този въпрос пред премиера.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg