EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данъците в ЕС & България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъците в ЕС & България

mail07:05 | 04.11.2015прегледи 6569 коментарикоментари 0


zoom_sss

След осем месеца работа специалната комисия на Европейския парламент за данъчните постановления гласува на 26 октомври своите препоръки за справедливо и прозрачно корпоративно облагане. Окончателното гласуване в пленарна зала е предвидено за ноември, но преди това мултинационалните компании ще имат още една възможност да дойдат на заседание на комисията и да представят гледната си точка. Вижте в нашата инфографика нивата на данъчното облагане в страните от ЕС.

Депутатите от специалната комисия основават препоръките си на принципа, че мултинационалните компании трябва да плащат данъците си там, където реализират печалбите си.

В същото време ЕП прие отделен доклад на 27 октомври, в който изразява разочарование от подхода на страните-членки към идеята за автоматичен обмен на информация между страните-членки за данъчните постановления. Съгласуваният в Съвета текст не обхваща всички данъчни постановления, има ограничен ефект за вече издадени постановления и орязва правомощията на Комисията, заявяват депутатите.

Покана към мултинационалните компании

Мултинационалните компании ще имат възможност да изразят позициите си по темата на извънредно заседание на комисията по данъчните постановления на 16 ноември. Към момента Google, Facebook и банковата група HSBC са заявили участие.

Пленарният вот по препоръките на специалната комисия ще се проведе през последната седмица на ноември, така че депутатите ще имат време за внасянето на предложения за изменения след срещата си с мултинационалните компании.

Решения на Комисията

Предоставянето на преференциални данъчни условия на мултинационалните компании може да е технически законно, но това не го прави справедливо за обществото, тъй като гражданите и малкият бизнес трябва да плащат данъците си в пълен размер. На 21 октомври Европейската комисия излезе с решения, че Люксембург и Холандия са предоставили избирателни данъчни облекчения съответно на Fiat Finance and Trade и Starbucks. Това е незаконно по правилата на ЕС за държавната помощ.

Водещи депутати по темата изразиха задоволство от решенията на Комисията. "Това е важна стъпка към решаване на проблема с агресивните практики на данъчно планиране в Европа", заяви председателят на икономическата комисия в ЕП Роберто Гуалтиери (С&Д, Италия).

Данъците в ЕС

Инфографиката на ЕП показва приходите на страните-членки от преки и непреки данъци, както и общите данъчни приходи като процент от БВП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057