EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данни на ЦЕРН ще се съхраняват и в Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данни на ЦЕРН ще се съхраняват и в Сърбия

mail10:06 | 13.12.2023прегледи 565 коментарикоментари 0


Сърбия е седмата страна в Европа и десетата в света, в която ще се съхраняват данни на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), съобщи сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от Танюг.

Бърнабич се срещна в Белград с делегация на ЦЕРН, начело с ръководителката на Отдела за информационни технологии на организацията Енрика Поркари. Подписан е Меморандум за разбирателство за сътрудничество при въвеждането в експлоатация на Световната компютърна мрежа на Големия адронен колайдер с цел формиране на Тиер-1 център.

„Сърбия иска да се превърне в една от водещите страни по отношение на високите технологии, изкуствения интелект и биомедицината“, подчерта Бърнабич и допълни, че това сътрудничество представлява добра възможност за страната.

По думите ѝ подписването на меморандума е отлична изходяща точка за това Сърбия да се превърне възможно най-скоро в част от глобалната компютърна инфраструктура, чиято цел е да предложи ресурси, да съхранява, обработва, предава и анализира данни от големия адронен колайдер в ЦЕРН.

Енрика Покари отбеляза, че ангажираността, както и визията на Сърбия по отношение на науката, иновациите и технологиите е отличен пример и вдъхновение и за други страни.

ЦЕРН съхранява данни още в Канада, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания, Тайван, Обединеното кралство и САЩ.


Тагове: Сърбия, ЦЕРН, данни
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg