EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Д. Радев: Как се промени банковият надзор?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Д. Радев: Как се промени банковият надзор?

mail10:05 | 25.05.2017прегледи 1814 коментарикоментари 0


Банковият надзор е в по-добра кондиция. Разполагаме в резултат на прегледа на качеството на активите с ясна картина и качествени данни за банковите практики относно обезценките и оценките на обезпеченията. Банковият ни сектор като цяло е стабилен с висока капиталова адекватност и ликвидност. Това отбеляза в своето изказване управителят на БНБ Димитър Радев на форум на Асоциацията на банките в България по повод 25-години от създаването ѝ.

Какво още сподели той пред банковата общност? Ето част от изказването му:

„Разбира се, това са неща, които ние в банковия сектор добре знаехме. Дискусията от преди два дни даде платформа, така че да направи тези неща видими и за тези извън банковия ни сектор. Веднага трябва да подчертая, че дискусията достигна до още един важен извод, който ние добре знаем, може би по-добре от външните наблюдатели, че е необходимо да консолидираме постигнатия напредък. Аз бих го обобщил по-следния начин: имаме определен напредък, но много повече предстои да бъде направено. И това е, върху което се концентрираме в момента.

При всички наши действия винаги има една константна величина и тя е стриктното придържане към нашия мандат – ценова стабилност, стабилност на лева, стабилност на нашия паричен режим. Ще кажа още един път това, което съм казвал многократно: единственият изход от нашия паричен режим на валутен борд е влизането ни във еврозоната и приемането на еврото. Това ще стане, когато всички необходими за това условия са изпълнени. Все още не сме на такъв етап, но работим здраво в тази посока.

Сега, няколко думи за непосредствените ни приоритетни задачи.

Първо, следим за стриктното изпълнение на мерките, произтичащи от прегледа на качеството на активите, с фокус върху изпълнението на плановете за възстановяване на капиталовите буфери за тези банки, на които това беше предписано.

Второ, финализираме плана за по-нататъшно подобряване на работата на банковия надзор. Това е продължение на плана, който изпълнявахме през последните близо две години, и чието изпълнение даде добри резултати. Новите акценти са: вътрешните регулации, информационните системи, и увеличение на ресурсите, включително назначаване на предвидените в оригиналния план допълнително хора, което за съжаление става по-бавно, отколкото очаквахме.

Трето, приехме пакет от мерки, с които да направим вече изградената система за възстановяване и преструктуриране на банки напълно функционираща. В тази сфера приоритизираме две групи от мерки: одобряването на планове за преструктуриране на системно важните местни банки, нещо което вече направихме за дъщерните дружества на европейските банки; и разработването съвместно с МФ на възможности от страна на БНБ за ликвидна подкрепа.

Четвърто, внимателно анализираме ситуацията с необслужваните кредити на ниво банкова система и в отделните банки и сме в процес на разработване на комплексни мерки, които биха създали условия за намаляване на тези кредити, в т.ч. чрез увеличение на провизиите, повишено отписване на несъбираеми кредити, усъвършенстване оценяването на обезпеченията и по-добри практики на оповестяване и събиране на данни.

Пето, продължаваме привеждането на регулаторната рамка в пълно съответствие с европейското законодателство. Например подготвяме изцяло нов закон за платежните услуги и платежните системи, с който наред с другото се повишават изискванията по отношение на сигурността на плащанията по електронен път и в интернет.

Посочвам тези приоритетни за БНБ задачи, тъй като при тяхното осъществяване в голяма степен ще разчитаме, както и досега, на Вашето конструктивно партньорство.

Разбира се, даваме си сметка и за специфичните предизвикателства, пред които Вие самите сте изправени. Силният натиск върху доходността в условията на още слабо, макар растящо, търсене на кредити налага постоянно търсене на решения за ефективност. Управлението на кредитния риск и разходните политики ще бъде все по-актуална тема и поради перспективата да станем свидетели на нов възходящ лихвен цикъл, следвайки глобалните тенденции и очаквайки рано или късно такъв процес в еврозоната.

Това са теми, които ще продължим да обсъждаме.“


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg