EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция – стачките продължават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция – стачките продължават

mail16:40 | 03.10.2011прегледи 596 коментарикоментари 0


Най-големите профсъюзи в Гърция обявиха днес, че ще продължат със стачките и демонстрациите в отговор на правителствените планове за съкращаване на хиляди държавни служители, за да бъдат спазени условията на международния спасителен план преди предстоящата среща на еврозоната, съобщи DPA. Профсъюзът на държавните служители АДЕДИ заяви, че служителите ще напуснат работните си места утре, за да участват в 24-часова стачка, към която в сряда ще се присъедини и профсъюзът на служителите в частния сектор ГСЕЕ. След седмица срещи с инспекторите от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка,правителството разкри планове за свиване на държавния сектор чрез временното прехвърляне на 30 000 служители в т.нар. "трудов резерв". Мерките, които ще бъдат включени в бюджета за 2012 г. и подложени на гласуване в парламентарната бюджетна комисия по-късно днес, ще спестят на Гърция 300 милиона евро до 2012 г. Прехвърлянето в трудовия резерв предвижда служителите да получават 60 % от заплатите си и да им бъде даден 12-месечен срок да си намерят нова работа в държавния сектор, преди да бъдат съкратени.
Правителството уточни, че две трети от служителите, които ще бъдат засегнати от мярката, ще бъдат в близка до пенсионната възраст. Гърция обяви мерките преди предстоящата среща на европейските министри на финансите, на която ще бъде преценена заплахата от дефолт и ще се обмисли допълнително подсилване на спасителния фонд на еврозоната. Гръцкото правителство съобщи още, че мерките, които ще бъдат гласувани от парламентарната комисия днес, включват и нови данъци и такси, които трябва да осигурят 7,1 милиарда евро за бюджета през 2012г. Новият бюджет предвижда още прилагането на единна схема за заплатите, намаляване на пенсиите и увеличаване на таксите върху горивата за отопление.
Вчера Гърция съобщи, че няма да успее да спази целите си за бюджетния дефицит през 2011 и 2012 г., които бяха договорени в спасителното споразумение с ЕС и МВФ. Според проекта бюджетният дефицит тази година ще достигне 18,69 милиарда евро, тоест 8,5 % от брутния вътрешен продукт, което надхвърля първоначално поставените от кабинета цели за дефицит от 7,6 %.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg