EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гърция реже 30 хил. държавни служители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция реже 30 хил. държавни служители

mail11:40 | 03.10.2011прегледи 491 коментарикоментари 0


Гръцкото правителство одобри мярка за начало на съкращаване на броя на държавните служители, спорна част от плана за икономии, насочен към отпускането на заеми от ЕС и МВФ, съобщи Reuters. Планът създава "трудов резерв", който позволява държавни служители да бъдат поставени на частично заплащане и съкратени след една година. Правителството съобщи, че ще постави 30 000 служители в резерва до края на тази година. "Мярката за трудовия резерв бе одобрена единодушно", заяви пожелал анонимност заместник-министър, участник в продължаващото заседание на кабинета.
В гръцкия парламент днес влиза за одобрение приетия от правителството проектобюджет за 2012 г., съобщи радио Атина. Проектът, който бе представен от финансовия министър, предвижда бюджетният дефицит на Гърция тази година да възлезе на 8,5%, а догодина да спадне до 6,8%. За 2012 г. е заложен също и първичен излишък в бюджета от 1,5% от БВП. Главната опозиционна партия Нова демокрация заявява в свое съобщение, че проектобюджетът е доказателство за провала на правителството на социалистите както по отношение на сключения от него меморандум с международните кредитори, по силата на който страната получава заеми, така и по отношение на средносрочната правителствена програма за оздравяване на икономиката. Пред в. "Вима" лидерът на консерваторите Андонис Самарас обвинява правителството, че с предложените от него мерки за икономии унищожава средната класа в страната. Комунистическата партия смята, че предвидените от правителството уволнения в държавния сектор ще доведат до влошаване на държавните финанси и ще задушат частния сектор. Лидерът на Лявата коалиция Алексис Ципрас предлага правителството незабавно да се освободи от меморандума, да предоговори условията по дълга и да направи банковия сектор по-достъпен за обществото. В гръцкия парламент днес влиза за гласуване и изготвеният от правителството законопроект за въвеждане на единна таблица за заплатите в държавния сектор, който предвижда орязване на заплатите от 20% до 40% и таван на доходите от 2200 евро. Законът за орязаните заплати на държавните служители трябва да влезе в сила от 1 ноември. От днес пък банките в Гърция безплатно ще раздават кредитни карти за специални преференциални заеми, за да могат гражданите да плащат наложените им нови данъци.
Представители на "Тройката" (ЕК, ЕЦБ и МВФ), са приключили основната част от преговорите в Атина и от сряда ще започнат да пишат своя доклад във връзка с прилаганата от правителството средносрочна програма за стабилизиране на гръцката икономика. Това обяви гръцкият заместник-министър на финансите Петрос Иконому пред местния телевизионен канал Мега. Днес и утре екипът от експерти на "тройката" ще имат срещи с представители на Сметната палата. Пратениците на трите институции са в Атина, за да проверят данните за бюджета преди да решат дали да отпуснат на Гърция следващия транш на стойност 8 млрд. евро от действащата кредитна програма на обща стойност 110 млрд. евро.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg