EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция: Средна заплата = 817 евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: Средна заплата = 817 евро

mail07:15 | 29.07.2014прегледи 2496 коментарикоментари 0


Средната заплата в частния сектор в Гърция през 2013 г. е била 817 евро, а четирима от десет гърци, заети в този сектор, са получавали месечни заплати под 750 евро бруто или около 630 евро чисто. Това показват статистистически данни на осигурителните фондове, цитирани от в. "Катимерини". За периода 2010-2013 г. средната заплата в частния сектор в Гърция е паднала с 18%, а доходите на работещите са на път да станат по-ниски даже от средните на пенсионерите, пише вестникът.

Кризата е ударила и почивката на дребните и средни предприемачи в Гърция, тъй като двама на всеки трима от тях, или 64,1 на сто, тази година няма да ходят на почивка, сочи изследване на предприемаческия съюз в страната, цитирано от в. "Имерисия". 19,5 на сто заявяват, че ще почиват както миналата година, а 13,4 - че ще ходят на почивка, но за по-малко дни и с по-малко пари от миналата година. Само 2,4 на сто твърдят, че ще почиват повече дни, при това солидно. Един от двама гърци, или 44,5 на сто от анкетираните, заявява, че ще ходи на село или на вилата, а само 21,4 на сто - на хотел. 16,4 на сто казват, че ще почиват в стаи под наем.

Гърция изглежда се завръща към нормалния ритъм, но зад спокойствието остават страховете за нейното бъдеще, пише в обширна публикация британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от елктронното гръцко издание "Етнос". След свиването с 25% на нейната икономика от началото на 2008 г., Гърция се стабилизира и тази година вроятно ще се върне към положителни темпове на растеж, се посочва в материала. В него се подчертава, че представата за Гърция на капиталовите пазари се е нормализирала, тъй като през април страната събра три милиарда евро, а този месец милиард и половина от емитирането на облигации.
"Файненшъл таймс" цитира бившия гръцки премиер Лукас Пападимос за рисковете относно растежа на икономиката. Тези рискове значително са намалели, но въпреки това те биха могли да бъдат възможна заплаха за реализацията на реформите и за икономическия растеж, смята Пападимос. Той изтъква, че голямото намаляване на доходите и изключително високата безработица са довели до укрепване на политическите сили на крайната десница и на радикалната левица в Гърция.
Сп. "Икономист" предупреждава в свой анализ, че тревогите на кредиторите на Гърция остават за това дали правителството на страната може да доведе до край реформаторската програма, без да бъде упражняван строг надзор върху нея. Изданието посочва, че гръцкият финансов министър Гикас Хардувелис иска да ореже списъка на реформите, изискани от тройката международни кредитори за реализация да края на годината. Кредиторите се страхуват, че без строг надзор на тройката, събирането на данъците в Гърция ще се забави, а реформирането на държавния сектор ще се замрази, смята "Икономист".


източник:БТА
 


Тагове: заплата, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg