EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гърция: Референдум за еврозоната?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: Референдум за еврозоната?

mail10:30 | 20.09.2011прегледи 732 коментарикоментари 0


Гърция опроверга информацията, че обмисля възможността за организиране на референдум за членството на страната в еврозоната, предаде Reuters. В. "Катимерини" писа днес, позовавайки се на анонимни източници, че премиерът Георгиос Папандреу обмисля да свика референдум, на който избирателите да се произнесат дали Гърция трябва да се бори с дълговата криза вътре в еврозоната или като се откаже от единната валута. Правителството отдавна казва, че планира референдум за политически реформи, но неведнъж е отхвърляло спекулациите, че тема на допитването може да е гръцкото членство в еврозоната. Запитан дали референдумът ще бъде за оставането на
Гърция в еврозоната, заместник-говорителят на правителството Ангелос Толкас заяви: "Не. Не сме обсъждали такъв въпрос, категорично не". Той посочи, че правителството е внесло вчера в парламента проектозакон, който ще позволи на Гърция да организира референдуми, но не конкретизира върху кой въпрос ще са съсредоточени те.
Гърция се надява днес да сключи сделка с международните кредитори, така че да може получи планирания за октомври транш от 8 млрд. евро помощ, заяви висш представител на гръцкото финансово министерство, цитиран от Reuters. Атмосферата беше по-добра, отколкото очаквахме, каза представителят на министерството по повод конферентния разговор между финансовия министър и членовете на т.нар. "тройка" - МВФ, ЕС и ЕЦБ вчера. Близо сме до сделка и се надяваме тя да се сключи във вторник. Правителството ще направи съобщение най-вероятно в сряда след съвещание на кабинета. Дискусиите продължават и днес, посочи източникът, пожелал анонимност.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg