EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гърция: План за възстановяване с +€57 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: План за възстановяване с +€57 млрд.

mail18:10 | 06.04.2021прегледи 3110 коментарикоментари 0


Кредити с лихва от 0,3 процента ще отпуска фондът за възстановяване в Гърция, рамката на който беше обявена вчера от министър-председателя Кириакос Мицотакис и министри, съобщава "Катимерини", цитиран от БТА.

От обявените проекти големите печеливши ще бъдат секторите на енергетиката и на строителството. Значителни проекти са предвидени и в сектора на информационните технологии.

Кредитите от фонда за възстановяване, с които ще се съфинансират инвестициите, ще се отпускат с лихва от 0,2-0,3 процента. Този лихвен процент ще гарантира, че средната цена на финансирането на гръцките компании ще бъде на равнищата, на които се финансират и останалите европейски.

Икономическото издание "Ефимерис димопрасион ке плистириазмон" също се спира на оповестения от правителството национален план за възстановяване и устойчивост на стойност 57 млрд. евро, наречен от премиера Мицотакис "Гърция 2.0". Според гръцкия министър на финансите Теодорос Скилакакис, който представи основните направления на плана, неговата основна цел е да запълни голямата празнина от инвестиции и заетост, която характеризира гръцката икономика и се задълбочи от пандемията.

Гръцкият план има амбицията да активира ресурси предимно от частния сектор. За тази цел Гърция ще поиска в цялост сумите, които й съответстват от Европейския фонд за възстановяване, т.е. 17,8 млрд. евро субсидии и 12,7 млрд. евро кредити. С това финансиране гръцкото правителство има намерение да активира инвестиции на общата стойност от 57 млрд. евро. Четирите основни направления на гръцкия план за възстановяване са зелен преход, цифров преход, институционална трансформация и инвестиции и социален стълб."

"Типос тесалоникис" определя националния план като "Общогръцки поход с визия за икономиката" и го сравнява със "златната епоха на Елефтериос Венизелос" (либерален гръцки политик, който е многократно премиер между началото и 30-те години на 20 век). Вестникът цитира премиера Мицотакис, който определя плана като "мост", който ще отведе страната не само в епохата след ковид, но и в третото десетилетие на 21 век.

"Много пари за малко джобове", коментира обаче опозиционният вестник "Ефимерида тон синдактон". Според изданието опозицията е видяла в националния план "Меморандум 5.0", а не "Гърция 2.0". Изданието определя плана като изпусната възможност за увеличаване на заетостта и за действителна промяна на модела на производството.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg