EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гърция оспорва прогноза на МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция оспорва прогноза на МВФ

mail09:32 | 13.10.2017прегледи 9522 коментарикоментари 0


Правителството в Атина оспорва прогнозните оценки, изложени в годишния доклад на Международния валутен фонд (МВФ) за Гърция, като уверява, че Атина няма да допусне отклонение от 2,4 млрд. евро, за каквото се твърди в доклада, съобщава в. "Прото тема", цитиран от БТА.

Вестникът отбелязва, че това се случва, след като европейските институции /и най-вече председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум/ похвалиха правителството за извършваните от него реформи.

Разнобоят идва в момент, когато гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос и неговият заместник Йоргос Хулиаракис се очаква да пристигнат във Вашнигтон за среща с управляващия директор на МВФ Кристин Лагард, за да изложат своите аргументи в подкрепа на тезата, че няма да има отклонение в размер на 2,4 млрд. евро по заложената от правителството цел за първичен бюджетен излишък от 3,5 на сто от БВП през 2018 г., посочва изданието.

В сряда МВФ публикува есенните си оценки за Гърция, като предупреди, че ако не бъдат взети допълнителни мерки, Гърция няма да може да постигне първичен бюджетен излишък за 2018 г. в размер на 3,5 на сто от БВП, какъвто очакват правителството на сатраната и европейските институции, а този излишък ще е по-малък и ще е 2,2 на сто от БВП.

В. "Прото тема" твърди, че исканите от фонда нови мерки за икономии ще са на стойност два милиарда евро за 2018 г., а това според изданието означавало, че обещаните от правителството облекечия и бонуси отивали във фризера.

Фондът прогнозира, че излишъкът на Гърция за тази година няма да е 2,2 на сто, а ще е по-нисък и ще възлезе на 1,7 на сто от БВП.

Исканите от фонда допълнителни мерки идват, след като премиерът Алексис Ципрас обеща данъчни облекчения за гърците догодина, залагайки на това, че неговото правителство ще може да постигне 3,5 на сто излишък.

В същото време МВФ трябва до края на годината да реши дали ще финансира настоящата спасителна програма на Гърция.

През юни правителствата на еврозоната одобриха нова кредитна линия за Гърция на стойност близо 10 милиарда долара, след като МВФ заяви, че би се присъединил "принципно" към настоящата спасителна програма, третата от 2010 г. насам.

Фондът непрестанно настоява за облекчаване на гръцкия дълг, тъй като смята ,че това е начин, за да се даде възможност за съживяване на гръцката икономика.

МВФ, който участваше финансово в двете първи спасителни програми за Гърция, засега отказва да предостави пари, ако еврозоната не реши да облекчи гръцкия дълг /възлизащ на 180 процента от БВП.


Тагове: Гърция, МВФ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954