EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция не е следващата Исландия или Дубай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция не е следващата Исландия или Дубай

mail11:23 | 15.12.2009прегледи 844 коментарикоментари 0


"Светкавични визити" в Германия, Франция и Великобритания започва  днес гръцкият финансов министър Георгиос  Папаконстантину, за да се опита да промени възникналия негативен климат във връзка с икономиката на Гърция, съобщава БТА.
Днес Папаконстантину ще бъде в Берлин, където ще се срещне с германския си колега, а следобед в Париж ще разговаря и с френския министър на финансите.
Следващата спирка от неговата обиколка ще бъде Лондон, а утре ще посети Франкфурт.
В. "Експрес" пише, че президентът на германския федерален съюз на банките Манфред Вебер в събота е отхвърлил всякакви идеи да бъде предоставена финансова помощ на Гърция, като изтъкнал, че това засяга Атина и че тя сама трябва да уреди проблема със сериозния си бюджетен дефицит.
Пред BBC гръцкият министър на финансите увери, че "Гърция не е следващата Исландия или Дубай" и че подхожда подобаващо към много сериозната ситуация, в която се намира неговата страна. Това, според гръцкия финансов министър, ще стане с конкретни мерки, които ще доведат до намаляване на разходите и да увеличаване на приходите в държавата.
Папаконстантину каза пред в. "Гардиан", че инициативите, поети от правителството в Атина, са още едно мощно послание към международните пазари, за да бъдат успокоени инвеститорите.
Международната кредитна агенция Moody,s, чийто експертен екип е в Атина, за да проверява финансовото състояние на Гърция, смята, че има възможности за още по-големи съкращения на държавните  разходи.
Представители на агенцията са се срещнали с финансовия министър, който ги е информирал за състоянието на гръцката икономика.
Гърция трябва да намери начини да ореже още повече държавните си разходи, за да ограничи взривоопасния скок на държавния дълг, казали експертите.
Moody,s е поредната агенция, която проверява финансите на Гърция, след като  агенцията Fitch наскоро понижи нейния кредитен рейтинг.  Преди дни агенцията S&P определи кредитната перспектива на Гърция като негативна заради раздутите разходи в държавния сектор.
Страховете на новото гръцко правителство са породени от   способността му да изплати дълговете на страната. Финансовият министър заяви, че кабинетът работи, за да преодолее "липсата на доверие" на финансовите пазари към страната.
Точно с такава цел днес той потегли на обиколка в Германия, Франция и Великобритания.  

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу днес свиква съвета на политическите лидери, за да се опита да постигне обединение около предложената от него "пътна карта" за оздравяване на финансите, съобщават гръцките вестници.
Основна тема на дискусиите ще бъде прозрачността и борбата с корупцията в държавата. Очаква се Папандреу да постави пред политическите лидери всички въпроси, отразени в представения от него четиригодишен план за намаляване на бюджетния дефицит и за овладяване на държавния дълг, както и за радикално преструктуриране на държавата.
Представените от кабинета мерки предизвикаха остри реакции сред опозицията. Дясноцентристката Нова демокрация окачестви мерките като "излагане на идеи" и като "неопределени" и упрекна Папандреу, че няма план за извеждане на страната от кризата.
Комунистическата партия категорично се противопостави на искания от Папандреу консенсус за тези мерки, като ги нарече "антиработнически" и "антинародни".
"Четири години рестрикции чрез данъчна инвазия", коментира мерките в. "Адезмефтос типос".
"Критични часове за икономиката", допълва в. "Апогевматини". "Кадифени обещания от Йоргос /Папандреу/, вместо твърди мерки, каквито искат Брюксел и пазарите, тревога в икономическия екип на правителството заради реакциите на европейските партньори и на кредиторите на Гърция", посочва в. "Авриани".
"Ураган от мерки, премиерът обяви програма за намаляване на дефицита под три на сто от БВП в края
на четиригодишния мандат на кабинета и за ограничаване на дълга от 2012 г., за орязване на държавните разходи и за борба с данъчните длъжници и корупцията, които трябва да донесат на хазната осем млрд. евро в следващите 12 месеца", пише в."Вима".
"До три месеца всичко ще се промени, Йоргос се ангажира за реформи при експресни процедури", допълва в. "Етнос".  "Хаос в кабинета заради икономическите мерки, Папандреу не е съгласен с твърдата линия на финансовия министър", коментира в. "Врадини". За "намаляване на доходите на 430 хиляди служители" алармира от своя страна в. "Елефтерос типос". "Йоргос предприе фронтална атака по отношение на дефицита и корупцията, пакетът SOS включва 30 мерки", изтъква в. "Та неа". "Цунами от мерки до февруари, мерките са послание към Брюксел за успокояване на страстите", смята в. "Ники".             

Гърция е един от водещите бизнес партньори на България в региона. За периода 1996 – 2008 г. по данни на БНБ южната ни съседка е инвеститор номер четири в България след Австрия, Холандия и Великобритания. Общият размер на инвестициите е 2.804 млрд. евро. През първите шест месеца на тази година гръцките инвестиции в страната са 88.1 млн. евро. Гръцкият бизнес присъства в България главно в областите телекомуникации, банкова дейност, производство на цимент, метали и метални изделия, производство на стъкло, пивоварна индустрия, търговия с нефтопродукти и други.
Гърция заема първо място в износа и седмо във вноса на България през 2008 г. Стокообменът ни за миналата година е на стойност 2.870 млрд. евро, а за периода януари – август 2009 г. 1.357 млрд. евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg