EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция: всичко или нищо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: всичко или нищо

mail15:00 | 02.11.2011прегледи 650 коментарикоментари 0


Недоумение, потрес, гняв: така можем да обобщим реакциите след изявлението на Папандреу, че иска референдум по току-що приетия план за спасяване на Гърция. Да, решението му е изненадващо, но друга възможност май няма. Гърция продължава да държи в напрежение Европа. Очаква се още тази седмица премиерът Папандреу да поиска вот на доверие от парламента, а през януари да даде възможност на сънародниците си да гласуват на обещания от него референдум. Инициативата на гръцкия премиер шокира чувствителните финансови пазари, както и европейските столици. Защото евентуалното гръцко "не" ще доведе до окончателния фалит на страната, ще я катапултира от еврозоната и ще предизвика нови финансови турбуленции в Европа.
Ва банк
Несъмнено Папандреу се е захванал с една рискована игра. Само че той не разполага с много алтернативи. Споразумение с опозицията, което би било най-добрата предпоставка за реализирането на програмата за строги икономии, изглежда невъзможно, тъй като цялата опозиция гледа в другата посока. Топи се и правителственото мнозинство в парламента, което възлиза сега само на два гласа.
И на този фон - референдумът. Папандреу се нуждае от ясна легитимация, която се надява да получи директно от народа. Все още не се знае как точно ще бъде формулиран въпросът за референдума, но дилемата звучи приблизително така: желаете ли Гърция да приеме спасителния пакет и да оцелее като член на еврозоната, или искате Гърция да напусне евро-клуба, да обяви фалит и да се завърне към драхмата?
Папандреу, а с него и цялата страна имат шанс. Последните допитвания показват, че мнозинството гърци отхвърлят радикалните икономии, но не и бъдещето на своята страна в еврозоната. Ако съдбовният въпрос бъде поставен така на гърците, тогава едно "да" на оставането в евро-семейството е по-вероятно от едно "не". А правителството на Папандреу ще получи зелена улица за най-амбициозната операция за спасяването на една държава в по-новата история. Такава е сметката, която си прави Папандреу.
Скандал
Референдумът би бил, разбира се, излишен, ако опозицията играеше конструктивна роля в тази драма. Най-големият скандал всъщност е поведението на главната опозиционна партия, консервативната Нова демокрация. След тежкото си изборно поражение преди две години консерваторите избраха нов партиен председател - Антонис Самарас, който като външен министър в началото на 90-те години торпедира споразумението за името на Македония и предизвика падането на тогавашното правителство.
Днес като лидер на опозицията Самарас води ожесточена борба против мерките за консолидиране на Гърция, обещавайки преуговаряне на непопулярния спасителен пакет. Въпреки това Европейската народна партия продължава да ухажва Нова демокрация; въпреки това ЕС, ЕЦБ и МВФ не са заявили категорично, че нови преговори с Атина не може да има. Така Гърция се носи към референдум, вместо към сплотеност между главните политически актьори./Deutsche Welle

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg