EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция: 45% спад в производството на вино

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: 45% спад в производството на вино

mail07:40 | 13.11.2023прегледи 969 коментарикоментари 0


Производството на вино в Гърция отбелязва спад с 45 процента през тази година спрямо миналата, показват данни на Международната организация за лозята и виното, цитирани от гръцкия икономически сайт „Икономикос тахидромос“.

Организацията прогнозира, че през тази година производството на вино в Гърция ще достигне едва 1,1 млн. хектолитъра от 2,1 млн. хектолитъра през 2022 г. Един хектолитър отговаря на 133 бутилки вино.

Гърция е една от страните в Европейския съюз, която отбелязва най-голяма отрицателна тенденция за 2023 г. спрямо 2022 г. В сравнение с последните пет години обемът на производството се е понижил с 50 процента.

Лошата реколта се дължи на обилните пролетни валежи, които предизвикаха болести по гроздето, както и на високите температури и сушата през летните месеци. Върху този спад влияят и фактори от вътрешния пазар, високите производствени разходи и липсата на работна ръка. Миналата година в някои райони на страната е имало големи количества несъбрани лозя заради липсата на работна сила, посочва Международната организация за лозята и виното.

По-ниското производство ще предизвика вероятно покачване на цените, отбелязва сайтът.

Голям спад в производството на вино през тази година се очаква в по-голямата част от Европа, главно в Италия и Испания, отново поради климатичните промени.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg