EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцките фермери засилват протестите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцките фермери засилват протестите

mail09:34 | 08.02.2011прегледи 385 коментарикоментари 0


Гръцките фермери обявиха, че от днес ще засилят протестите край пункта Промахон, след като вчера полицията извърши арести и успя да отблъсне земеделски производители, блокирали кръстовища на магистралата към границата с България,където има струпани трактори и селскостопанска техника, съобщават гръцките медии.
Заместник-министърът на аграрното развитие Милена Апостолаки заяви, че вратите на нейното ведомство са отворени и че правителството се опитва да намери решения на проблемите на фермерите.
Засега обаче преговорите между стачкуващите и правителството са на мъртва точка.
Земеделските производители в южната ни съседка протестират срещу мерките за икономии и увеличаването на цените на горивата и данъците. По-конкретно те настояват правителството да им отпусне безакцизна нафта за селскостопанска дейност, както и да си получат обезщетенията за щетите, нанесени от природни бедствия в предишни години.
В началото на миналата година гръцките фермери също блокираха българо-гръцката граница за около месец. Тогава техните искания бяха свързани с осигуряване на субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити.
Загубите за българския бизнес от блокадата преди година надминаха 13 млн. и 220 хиляди лева, като данните са базирани само на подадените сигнали на горещите линии към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на земеделието и храните.
От сформирания кризисен щаб през 2010 г. съобщиха, че най- сериозни загуби е претърпял туристическия сектор - 5, 756 млн. лева, следвани от тези в промишлеността - 4, 365 млн. лева, търговията - 1, 295 млн. лева, транспорта - 1,091 млн. лева. В строителството загубите възлизат на 372 000 лева, в селското стопанство - 91 000 лева. В разделите - "други услуги" загубите са на стойност 2 000 лева и "други" - 248 000 лева.
По повод блокадата на граничния пункт Промахон – Кулата от тази година министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов вчера е разговарял с Георгия Базоки, главен секретар на Министерството за развитие на селските райони и храните на Гърция във връзка
Министър Найденов е изразил безпокойството на българската страна за преминаването на автомобили и товарни превозни средства. „Блокирането на граничния пункт е допълнителна тежест в условията на икономическа криза и покачването на цените на храните”, е заявил българският министър, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. Г-жа Георгия Базоки е уверила, че е ангажирано цялото гръцко правителство по случая. Тя е допълнила, че няма да бъдат допуснати ескалации.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg