EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцките фермери засилват протестите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцките фермери засилват протестите

mail09:35 | 25.01.2010прегледи 655 коментарикоментари 0


Представители на стачкуващите фермери в Гърция втвърдяват позициите, след като аграрният министър Катерина Бадзели обяви на среща с тях, че правителството не може да осигури нужните средства, за да удовлетвори финансовите им искания, съобщават гръцките медии, съобщава БТА.
Гръцките фермери искат осигурени субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити.
За момента е невъзможно незабавно да бъдат намерени пари, казала Бадзели, но пояснила, че има възможност да бъдат икономисани средства и да бъдат подпомогнати
фермерите в близко време, като приканила фермерите да участват в започващия днес диалог за аграрната реформа.         
В отговор фермерите обявили, че засилват протестите и че затварят отново ГКПП Промахон-Кулата, след като пунктът през нощта е бил отворен.
През пункта Промахон няма да бъдат пропускани нито леки автомобили, нито тежки камиони. Затворена днес ще бъде и ж.п. линията, свързваща Гърция с България.
Затворен остава също достъпът до пристанище Игуменица на Йонийско море, където са възникнали сериозни проблеми, тъй като десетки тирове са се струпали на
пристанището. 
Блокирани ще са и митниците на пункта Ексохи на границата с България и на пункта Дойран на границата с Македония.    
Днес земеделските производители планират протестен митинг и ще  блокират двореца Запион в центъра на Атина, където започва диалогът за аграрната реформа. 
Опозиционните леви партии - Лявата коалиция, обвиниха правителството, че се отнася пренебрежително към стачниците, а ръководителката на комунистите Алека Папарига
окачествила като тенденционен диалога за аграрната реформа.
Лидерът на дясноценствата партия Нова демокрация Андонис Самарас пък изразил несъгласие с фермерските блокади, като упрекнал кабинета в бездействие.
Блокада на земеделците е централна тема на гръцките вестници.
"Гърция се е превърнала в безкрайна блокада, хаосът тласка все повече  страната към фалит, за това свидетелства продължаващата бомбардировка и негативни оценки от страна на чуждестранния печат, както и анализите на световни банкови и
финансови институции", отбелязва в. "Авриани".
За конфликт и срив в отношенията между протестиращите фермери и правителството, информира в. "Врадини", като допълва, че блокадите са се превърнали в арена на
политическо противопоборство между партиите.
Според в. "Етнос" протестите са на път да придобият взривоопасни размери, тъй като разговорите с фермерите не са дали никакъв резултат.
"Нещата са много по-сериозни, отколкото си мислим, гръцката икономика върви към рухване и най-лошото е, че това  все още не е осъзнато от управляващи и политици", изтъква в. "Естия".
4000 трактори на блокадите, жестоката конфронтация между правителство и фермери се  превърна във война на нерви, протестиращите земеделски производители остават по блокадите, ако не бъдат удовлетворени исканията им", пише още в. "Та неа".



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg