EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцките фермери вече блокират пътища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцките фермери вече блокират пътища

mail17:05 | 18.01.2010прегледи 679 коментарикоментари 0


Гръцките фермери поставиха днес около петнадесет пътни блокади от централната до северната част на страната и блокираха няколко гранични пункта, за да получат финансова помощ за тяхната продукция,  предаде АФП.
Земеделските производители започнаха в неделя да блокират пътищата в района на областта Тесалия в централната част и в Източна Македония в северната част на страната.
Днес фермерите пристъпиха към блокиране на няколко гранични пункта с Турция и България, специално ГКПП Кипи в североизточната част и ГКПП  Промахон в северната част, според полицейски източници.
Дълги опашки са се образували по няколко магистрали и през ГКПП Промахон е преустановено преминаването на ТИР-ове, съобщава Reuters.
Земеделците, подкрепени от животноводи от района на Серес, изляха стотици литри мляко на пътя, изхвърлиха царевица и жито и изгориха памук.
Земеделските производители имат множество искания. Те настояват за незабавна финансова помощ за продуктите, чиито цени рязко спаднаха - житни култури, памук, зехтин, мляко, плодове.
Те искат също намаляване на цените на торовете, фармацевтичните продукти и семената, намаление в цената на електричеството и петрола, замразяване за срок от три години на дълговете им към земеделската банка.
В Пелопонес производителите на цитрусови плодове от Лакония и Арголида се договориха да се мобилизират,  за да защитават цената на продукцията си и заплашиха да отидат с трактори до Атина.   
Заместник-министърът на финансите Филипос Сашинидис отиде вчера на една от  пътните блокади близо до Ламия в Тесалия, за да обясни на протестиращите, че социалистическото правителство, което е на власт от октомври, вече е предоставило през ноември и декември икономическа помощ от 112 милиона евро на земеделските
 производители  и вече няма възможност за други премии.
Говорителят на правителството Георгиос Петалотис призова фермерите да вдигнат блокадите и да разговарят с властите.
Министърът на аграрното развитие и храните  Катерина Бадзели покани земеделските синдикалисти на кръгла маса на 25 и 26 януари, за да обсъдят всички проблемите на сектора.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg