EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцката централна банка препоръчва сливания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцката централна банка препоръчва сливания

mail17:40 | 05.08.2010прегледи 1937 коментарикоментари 0


Банките в Гърция са длъжни да предприемат инициативи за сключване на стратегически съюзи, в това число и за сливания, се казва в доклад на гръцката централна банка за финансово-кредитната стабилност в страната, цитиран  от в.
"Нафтемборики".
Банката смята, че преструктурирането на банковия сектор в Гърция е крайно необходимо, за да може финансово-кредитните институции в страната да получат по-бърз достъп до международните капиталови пазари.
За сливания и покупки на банки в Гърция се заговори в последно време, след като в печата се появиха твърдения, че отчаяние е обзело банкерите в страната заради проблемите с ликвидността на пазара. 
Наскоро частната банка Пиреос обяви, че иска да придобие дял от държавните АТЕБанк /Аграрната банка/ и Хеленик постбанк /Пощенската каса/ срещу 701 милиона евро.
Правителствени представители също направиха изявления, че е възможно гръцки банки да се слеят заради острата финансова криза в страната.  
В печата упорито се носят също слухове, че двете мощни частни банки Алфа банк и Юробанк или ще се слеят или ще потърсят международни партньори.              
Юробанк на магната Лацис вече оповести, че ще пристъпи към партньорство с мултинационалната HSBC.
Националната банка на Гърция пък заяви намерение да увеличи акционерния си капитал с 1,5 млрд. евро.
Идеята на Пиреос банк е да се създаде огромен банков консорциум, който да промени условията на конкуренция на финансово-кредитния пазар. Когато това сливане стане факт, две банки ще излязат от контрола на държавата.
Сливането на банки в Гърция се подкрепя както от правителството, така и от Европейския съюз и Международния валутен фонд, тъй като се очаква то да отприщи процеса на приватизация.
Наблюдателите в Атина очакват "жесток покер" между банкерите в страната.  Преценява се, че процесът на сливания е повлиян от присъединяването на Гърция към механизма за подкрепа, създаден от ЕС съвместно с МВФ, по силата на който
страната договори  помощи под формата на заеми в размер на 110 млрд. евро, както и от изолацията на Гърция от международните финансови и борсови пазара.
Още от началото на годината правителството и централната банка започнаха да приканват към окрупняване на банковия сектор с цел създаване на по-малобройни, но по-мощни финансово-кредитни институции, които да даде тласък на икономиката. Идеята за сливания на гръцки банки се споделя също от ЕС и МВФ.           




             


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161