EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Градовете с най-високи заплати в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Градовете с най-високи заплати в България

mail19:00 | 24.11.2010прегледи 13324 коментарикоментари 2


  

 

Маргарита Георгиева
Преди броени дни за най-добър град за живеене у нас бе избран Бургас, като той трябваше да отговори на редица изисквания – от броя на детските градини до качеството на въздуха. В днешната сложна икономическа ситуация обаче за много хора по-важно от детските градини и работното време на магазините си остава намирането на работа, и то по възможност добре платена. Затова и Economynews.bg проучи в кои градове заплатите са най-високи дори и в година на криза.

Враца - неочаквана изненада

Безспорно всички класации се оглавяват от столицата, където освен че има най-голямо предлагане и търсене на работна ръка, заплащането е над останалите градове. Изненадващо обаче се оказа, че в топ 5 на градовете с най-добро възнаграждение според официалните данни на второ място се нарежда Враца, а на трето Стара Загора. Градове като Пловдив, Русе и Велико Търново отстъпват значително в класацията. Така според предварителни данни на НСИ на база средна месечна заплата на наети лица по трудов договор праз 2010г. работещите в София към месец декември взимат заплата 835 лв. Врачанци печелят по 713 лв. на месец, а в Стара Загора по 669 лв. Варна и Бургас са на четвърто и пето място, с месечни заплати от съответно 630 лв и 562 лв.


Предварителни данни на НСИ за 2010 г. в лв.
 

Югозападният регион шампион по заплати 

Данните на НСИ затвърждават и наложилото се между хората убеждение, че пазарът на труда в Северна Българя е особено сложен. Най-високата средна заплата у нас се плаща в Югозападния регион – 774 лв., следван от Югоизточния с възнаграждение средно на месец от 607 лв. Заплатите в Североизточната част на България са едва с 5 лв. по- ниски от тези на Югозапад – 602 лв. В Северозападния и Северен централен регион на страната обаче заплатите падат съответно до 551 лв и 542 лв. Най-малко пари получават в Южен централен регион, където средната месечна заплата е 540 лв.
Доста по-различна представа обаче за нещата ни рисуват частни мониторингови компании и сайтове с обяви за работа. Така например по индустрии най- висока заплата от 585 лв средно получават в строителния бранш, показват данни на сайта topjobs.bg На второ място с възнаграждение от 410 лв. са търговците. Следва „Производство” със средна заплата от 404 лв. и администрацията с 315 лв.

Industry Watch - Biggest Cities Review
Съществуват и различни класации на градовете според парите, които се заработват там. Обикновено в тях доминират големите градове, като обяснението за по-високото заплащане са и по-големите разходи. Именно по-големите градове оглавяват класацията на консултанската компания Industry Watch, която я предложи на общественото внимание през лятото. Според доклада Biggest Cities Review за цената труда в България Топ 5 градове у нас са София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас.

 

Според мониторинговата компания най-високите заплати за базови позиции, където не се изисква висока квалификация на труда, са в столицата. Във Варна заплащането за същите позиции е с 15% по-ниско, а в Пловдив и Стара Загора с по 21%. За средни позиции парите, които един работещ печели в София и в морската столица са едни и същи, а в Пловдив и Стара Загора едва с 8% по-ниски.
Любопитна е и класацията на сайта JobTiger за заплати у нас на средно равнище, където Пловдив и Варна изпреварват столицата.
Град                  Предлагана          Предпочитана
София                 1022 лв              1137 лв
Пловдив              1490 лв.             1007 лв
Варна                  1462 лв.             1012 лв.
Русе                       700 лв.                779 лв.
Стара Загора      766 лв.              1050 лв.

Следва: Най-печелившите индустрии в България

 

 


 
Коментари
 
Yordan Petrov - 20-02-2013 г. 22:47:17

Съмнявам се да несме на първо място даже :D Враца на 2-ро място смятаи :D

Цветелина - 20-02-2013 г. 23:03:20

хахахахаха не знам каква е тази измислена класация , само за справка да ви кажа че заплата във Враца над 500 лв. е трудно да се вземе да не кажа невъзможно !

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg