EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Голямата бюджетна ножица на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Голямата бюджетна ножица на Гърция

mail12:40 | 07.10.2011прегледи 607 коментарикоментари 0


Заплатите на държавните служители в Гърция ще бъдат драстично орязани. Това предвижда внесеният вчера в парламента законопроект, който предстои да бъде гласуван следващата седмица, пишат вестниците. Кабинетът в Атина се мъчи да предотврати фалит на държавата чрез въвеждане на строги мерки за икономии, за да отговори на изискванията за получаването на международния спасителен заем от 110 милиарда евро, на който разчита от май 2010 г.
Очаква се икономиката на пострадалата от финансовата криза държава да се свие с 5,5 % през тази година, като безработицата вече надхвърли 16 %. Внесеният проект има за цел да свие разходите за заплати, да намали работните места и да увеличи данъка върху доходите. Необлагаемият минимум пада от 8 на 5 хиляди евро, като изключение за него се прави за данъкоплатците под 30 и над 65 години.
Данъкът върху доходите варира от 100 до 900 евро. Предвидено е и намаляване на специалния необлагаем минимум за данъкоплатци с три и повече деца. Въвежда се нова единна схема за заплатите в държавния сектор, като служителите ще бъдат оценявани периодично и в зависимост от това ще се определя заплатата им. Съгласно проекта бюджетните заплати ще бъдат намалени с допълнителни 2,8 млрд. евро. Допълнителните пенсии също ще бъдат орязани с 25 на сто.

До края на годината се очаква още държавният сектор да се свие чрез временното прехвърляне на 30 хиляди служители в т. нар. "трудов резерв", в който те ще получават 60 % от заплатите си. Вестниците пишат, че гръцкият дълг в момента е предмет на трескави консултации между Париж, Брюксел и Берлин и че Атина храни надежди, че лидерите от еврозоната в крайна сметка ще излязат с окончателна визия за уреждането на проблема с гръцкия дълг на срещата си, насрочена за 17 и 18 октомври в Брюксел.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg