EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Големите икономически грешки на прехода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Големите икономически грешки на прехода

mail10:05 | 10.11.2009прегледи 800 коментарикоментари 0


Много икономически грешки бяха допуснати по време на прехода. Една от най-сериозните според икономисти, цитирани от БТА е обявяване на едностранен мораториум върху обслужването на външния дълг. Сделката за т. нар. активно управление на външния дълг, сключена през 2002 е определена като най-скандалната и губеща в последните 130 години от проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН.
Според Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch банковата криза през 1996 г., когато 17 банки фалираха, дори и сега резонира във финансовия свят в развитите страни. Те продължават да ни възприемат като рискови и това не може да бъде променено с няколко години или няколко месеца добра политика.
По отношение на възможността оставащите държавни монополи да бъдат приватизирани проф. Минсян отбелязва, че в това няма проблем. Чужда ми е мисълта, че ако държавата не притежава определена част от някакъв възлов отрасъл или дейност, обезателно нещата ще тръгнат надолу, коментира той.
В България пречка за това е фактът, че отделни личности и групи, в това число и партийни, умишлено подклаждат настроение против такъв тип сделки, за да сложат ръка върху печеливши отрасли и дейности, е мнението на икономиста.
Какво означава разпродаване на компании, когато тези компании си остават у нас и вършат работа на народа. Сега същото става и с АЕЦ "Белене" - този вой, че ако държавата се оттегли от проекта, едва ли не ще настъпи катастрофа. Ако проектът е толкова печеливш, колкото го представят, ще се намерят инвеститори, които да се ангажират с него, смята Минасян.
Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика много от пазарните принципи, които наблюдаваме в другите европейски страни, у нас все още липсват. Редица отрасли в икономиката разчитат на това, че държавата трябва да им помага и да ги защитава от конкуренти и потребители, съдебната система не е реформирана и не работи добре, а без това не могат да се развият истински пазарните принципи, каза Ганев.


Тагове: преход, грешки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg