EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Големите борсови сривове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Големите борсови сривове

mail16:20 | 09.08.2011прегледи 1070 коментарикоментари 0


Спекулантите на фондовите пазари използват думата "crash" (срив, крах), за да означат внезапно и силно поевтиняване на акциите, посочва ДПА. На практика това определение се прилага, когато котировките са се понижили с над 20 процента за няколко дни, уточни Франс прес.
Основните борсови сривове:
1637 година: Крахът на цените на лалетата. Манията по лалетата доведе до първото спукване на спекулативен икономически и финансов балон в световната история. Спекулациите са били основани на търговията с луковици на лалета, чиято цена е достигнала невероятни висоти преди да спадне през 1637 година.
През 1642 година, след срива, цената на лалетата не надхвърляла една десета от стойността им, сто години по-късно - две стотни.
1720 година: Сривът във Великобритания след спукването на спекулативния балон, което бе предизвикано от фалита на компанията South Sea и на банката Low.
1882 година: Крахът на Union Gеnеrale. Фалитът на тази католическа френска банка доведе до фалит и на много борсови посредници. Борсите в Лион и Париж са разтърсени, като Франция затъва в икономическа криза. Класически пример за това явление е сривът на Нюйоркската борса през 1929 година - "черният петък", който поставя началото на световна икономическа криза.
"Черният понеделник" на 19 октомври 1987 г. пък е денят на първия борсов срив след Втората световна война. Индексът Dow Jones се понижава с 22,6% за един ден и силната низходяща тенденция достига всички важни търговски площадки в света. Преди този момент за две години Dow Jones е нараснал двойно. Според оценките на икономисти няма конкретна причина за този борсов срив, който е изострен от увеличаващата се автоматизация на търговията.
През април 1990 година японският индекс Никкей се понижава с близо една трета от стойността си. Сред причините са слуховете за опасни банкови кредити за сделки с недвижими имоти и други нередности във финансовия сектор. След като банките ограничават кредитирането, много компании имат затруднения и страната изпада в дългогодишна рецесия.
1998 година: Руският крах. През август рублата поевтинява с 60% за 11 дни (като само на 27 август губи от стойността си 17,13%). Русия изпада в икономическа и парична криза, която от части е свързана с азиатската финансова криза от
1997 година. Спекулативният американски фонд LTCM, който се занимава с облигации, се спасява от крах благодарение на намесата на американската централна банка, която желае да избегне ефекта на доминото на финансовите пазари.
2000 година: Краят на интернет балона. Спекулативния балон около борсовите акции, свързани с интернет и новите технологии, се пуква. След рекордите 5048,62 пункта на 10 март индексът Nasdaq, който обединява акциите на високотехнологични компании, се срива с 27 % пред първите две седмици на април и с 39,3% за година. Този спад се отразява на всички пазари, свързани с новите технологии.
На терористичните удари от 11 септември 2001 година в САЩ борсите реагират с паническа разпродажба на активи. За няколко дни германският индекс DAX се срива с над 2100 пункта. Въздушните превози и туризмът са сред икономическите сектори, които са особено силно засегнати от атентатите.
2002 година: Фалшифицирането на счетоводните сметки на енергийния американски гигант Enron и измамата на американската телекомуникационна компания Worldcom разтърсиха световните борси.
В началото на 2008 г. опасенията от рецесия водят до сътресения на пазарите. На борсите паниката се разпространява, достигайки и Франкфурт. На 21 януари DAX се понижава със 7,16%, което в процентно отношение е най-силният спад от терористичните удари през 2001 година. Нов срив има през есента на 2008 г. заради фалита на банка Lehman Brothers. Последиците от ипотечната криза в САЩ се разпространяват на американските и световните финансови пазари. От януари до октомври основните борсови индекси губят между 30 и 50 %, като загубите са особено големи при много от сесиите през октомври.

 

 


Тагове: фалити, борси
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg