EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Големи фирми в бизнеса с изрезки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Големи фирми в бизнеса с изрезки

mail17:00 | 27.08.2010прегледи 3683 коментарикоментари 0


„Търговията с изрезки е модерен бизнес, а пионер в това отношение е самият Георги Костадинов,  коментира на пресконференция д-р Йордан Войнов, генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
По-рано днес в интервю за Нова телевизия Георги Костадинов, собственик на фирмите “Анона”, “Камарко”, “САФ Магелан”  обвини ветеринарните служби, че са блокирали бизнеса му чрез проверки в рамките на акция „Дупетата”, като така той е претърпял загуби от повече от 1 млн.лв поради невъзможност неговите фирми да работят.
Йордан Войнов каза, че акцията е била по сигнал за проверка на фирмите САФ „Магелан” и „Камарко”. Войнов определи Костадинов  като „тарикат, който печели милиони на гърба на потребителя и нулира българския бизнес”.
Един от начините, по който се мамели потребителите  според Войнов е следният. Вносно пиле по ориенталски, чийто срок на годност по оригинален етикет е до 1 декември 2009 г., етикирано повторно в България има годност до октомври 2010 г..Така фирмата увеличавала с една година срокът на годност. Ветеринарната служба е намерила 5 тона от подобно месо в САФ „Магелан” в Пазарджик, които са били подготвени за производство.
„В България няма срок за унищожаване на месна стока”, коментира Костадинов, цитиран от БГНЕС. Той допълни още, че със стока с изтекъл срок на годност могат да бъдат направени много неща – да бъде продадена на производители на храна за кучета, да бъде термично преработена или продадена на екарисаж.
Същевременно той каза, че стока с изтекъл срок на годност е преседявала по повече от 20 дни в складовете, като от месните продукти, които са с възбрана, само кренвиршите са били с изтекъл срок на годност. Той самият не намира нищо нередно в това, че агнешките плешки, които пристигат от Нова Зеландия не са етикирани по отделно. Георги Костадинов обясни, и че когато тези изрезки пристигат в България те имат определен срок на годност, след вакуумирането на месните продукти, обаче, срокът на годност се удължава до 6 месеца.
Фирмите му внасят около 400-500 тона месни продукти месечно. Костадинов е притеснен, че неговите служители могат да останат без работа. "Става въпрос за присъда. Някои лица са некомпетентни, трети лица са просто подведени”, смята той, като обясни, че по негова информация анонимните сигнали срещу него са подадени от членове на Асоциацията на месопреработвателите. "Днес в ДВСК по спешност бяха извикани доктори и в резултат, на което много наши камиони пътуващи към наши купувачи бяха спрени и чакат проверка. Фабриката ни в Плевен от вчера не работи”, оплака се той. Във фабриката са установени нарушения и са направени административни актове, но според Костадинов, няма издадена заповед за спиране на производството. Според него директорът на НВМС Николай Войнов е много далече от ветеринарната дейност. Костадинов призова Войнов да обясни на служителите във фабриката му, че може да изгубят работата си.
Костадинов обясни, че той държи над 50 % от пазара с месни обрезки, но това го правят и фирми като КФМ, "Лалов и Вачев”, "Сачи”, "Никас”.
В рамките на акция „Дупетата” са проверени в седем населени места 11 обекта на различни фирми. Големите вносители на изрезки на пазара са не повече от 4-5. От конфискуваните 194 тона в акцията, 190 тона са на Георги Костадинов. Директорът на НВМС посочи, че заради акцията има запитваме от Русия и от ЕК за тази фирма. През 2004 г и през 2008 г. Георги Костадинов е бил санкциониран, като са му съставили актове за продукти с изтекъл срок на годност. Преди три месеца са му съставени три наказателни постановления, каза Любомир Кулински, директор на ДВСК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038