EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Главоболие от червено вино - какво да правим?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Главоболие от червено вино - какво да правим?

mail07:50 | 21.08.2016прегледи 3150 коментарикоментари 0


Яна Петкова, DiVino
Предполагам, че надали има винен човек, който да не се е събуждал на следващата сутрин с глава, стегната от клещите на обилна винена вечер. Докато очите правят опит за отваряне, мозъкът, доколкото го има в този момент, се опитва да разбере къде точно е била грешката. Многобройните видове вина? Количеството? Шумът или пък цигареният дим (последното особено българска, но реална подробност на събиранията)?
Следва горестното заклеване „Никога повече така!“, защото няма винен човек, който да посмее да заяви „Никога повече!“, но рано или късно вездесъщата болка в главата ще се появи отново. И ако тя е проучвана от академичната общност и даже си има име – Red Wine Headache (главоболие от червено вино) – може би е добре да се запознаем по-отблизо с нея.

Важно е да се знае, че изключваме хората, които страдат от хронично главоболие или мигрена, както и тези, които очевидно са се „заклали“ на предишната вечер. „Дозата прави отровата“, все пак. Изключваме и алергичните към сярата, при които реакцията е характерната алергична - обриви, сърбеж и зачервяване на кожата, проблеми с дишането – а не главоболие на другата сутрин.
Става дума за тези не особено приятни случаи, в които две-три чаши червено вино могат да предизвикат главоболие у хора, които иначе не страдат от него. Доскоро, веднага след като го видяхме, изписано на етикета, си мислехме, че най-накрая сме намерили виновника – сулфитите.

Сулфитите (соли на сернистата киселина) се използват като консерванти, предотвратяващи покафеняването и обезцветяването на храни и напитки. В правенето на вино се използват от векове насам, а в някои храни и в човешкото тяло се срещат естествено. Само някои от храните, в които сулфитите могат да бъдат намерени: консервирана риба, конфитюри, желатин, сирене, прошуто, сушени плодове, плодови сокове и дори медикаменти. Макар и на моменти да ги съдържа в изключително малко количество, виното е един от малкото продукти с обозначението „Съдържа сулфити“ на етикета си. Преди да обвиняваме сулфитите за дискомфорта си, нека се замислим кога за последен път сме имали главоболие от портокалов сок или сушени кайсии. По въпроса научната общност мисли от години и открива, че главоболието много по-вероятно е свързано с

Тирамини и танини

Тираминът е естествено срещащо се в растения и животни органично съединение, което се формира в храните, когато е налице процес на гниене или ферментация. Твърде много продукти влизат в богатата на тирамини група: мариновани, отлежавали, опушвани или ферментирали. Меса, сирена, алкохолни напитки, бобови, авокадо, банан, ананас, патладжан, смокиня, малини, фъстъци, кокосов орех и т.н. Тираминът става проблемен, когато в организма ни лиспва или е инхибиран ензимът моноаминооксидаза, който го разгражда. Проблемен дотолкова, че предизвиква високо кръвно налягане, от което до главоболието има само една крачка. За първи път симптомите са били описани от британски фармацевт, който забелязал, че съпругата му, която е приемала медикаменти, инхибиращи моноаминооксидазата, страдала от сериозно главоболие всеки път, когато ядяла сирене. Симптомът е известен и до днес като cheese effect или cheese crisis. И ето го моментът, в който комбинацията на червено вино със сирене започва да придобива други измерения.

В последно време се натрупват доказателства, че и танините са причина някои хора да се оплакват от главоболие след поредната чаша червено вино. Какво са танините? Химически те са част от флавоноидите, които от своя страна са от огромната група на фенолните съединения, съдържащи се във виното. Танините влияят върху цвета, потенциала за отлежаване и текстурата на виното. Те нямат мирис или вкус и се възприемат по време на дегустация или пиене на вино чрез тактилното усещане за изсушаване и горчивина в устата. Танините се възприемат като положителна черта на виното, особено когато се отнасят до тялото и обема му. Те реагират с протеините както в слюнката ни, така и в храните и затова високо танинови вина често се комбинират с богати на протеин храни, които омекотяват танините. Съдържат се в ципата на гроздето, в дръжките и семките, като при белите вина тези части принципно се отстраняват, а при червените са ключов фактор във ферментацията.

Фенолните съединения, част от които са танините, се абсорбират в кръвообращението и въздействат отпускащо на кръвносните съдове (вазорелаксация) – полезна за сърцето, но ключова стъпка към главоболието. Леко Буриданова дилема.

Какво да се прави?

Освен очевидното решение за преминаване към бяло вино и призоваването към спазване на мярка, д-р Сиймур Даймънд, председател на National Headache Foundation в САЩ, Андрю Уотърхаус, химик в Департамента за енология и лозарство на Университета на Калифорния в Дейвис и д-р Фредерик Фрайтаг, специалист по главоболие и асоцииран професор в Медицинския универститет на Уисконсин дават няколко профилактични съвета:

 • Едно силно кафе преди виното може да помогне, тъй като кофеинът стяга кръвоносните съдове и ще инхибира вазорелаксацията. Мед, вместо захар в кафето може да помогне, тъй като фруктозата в меда помага за по-бързия метаболизъм на алкохола.
 • Предпочитащите червено вино могат да преминат на вина с по-лек цвят и тяло, съответно с по-ниско съдържание на танини като пино ноар, например.
 • Пиенето на вода помага също – не само принципното действие като разредител, но и балансирането на действието на виното, което е дехидратиращо.

Изобщо, най-добре е да се придържаме към природата на виното: напитка със собствен начин и ритъм на консумация. Отпиване и опиване, не изпиване и напиване.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg